LEIDEN – Elke tweede zondag van de maand organiseert Hortus Botanicus in Leiden speciale zondagwandeling. Deze maand staan Chinese en Japanse bomen in de schijnwerpers. Zondag 14 februari vertelt tuinchef Theo Houthoff tijdens een wandelcollege over historie en verzorging van de Hortusbomen, waarvan een groot aantal destijds vanuit China en Japan naar Nederland zijn gekomen. De wandeling start om 12.00 uur in de Voortuin van de Hortus.
Zondagwandeling
Ginkgo Biloba
Het kassencomplex is in 1938 aangelegd om een van de meest spectaculaire bomen: de Japanse notenboom (Ginkgo biloba) uit 1785. Een van de oudste exemplaren in Nederland! Van de Ginkgo is lang gedacht dat hij uitgestorven was, maar hij werd teruggevonden in China in de achttiende eeuw.
Op dit mannelijke exemplaar is in 1935 een vrouwelijke tak geënt. De gebiedsuitbreiding van de Hortus in de negentiende eeuw is toen in landschapsstijl aangeplant. Daarvan zijn nog indrukwekkende exemplaren over. Een deel hiervan werd door Philipp Franz von Siebold meegebracht uit Japan.
De soortnaam biloba komt van het Latijnse bi ’twee’ en loba ‘lobbig’ en refereert naar de vorm van de bladeren van de Ginkgo. Carl Linneaus was de eerste die deze boom beschreef in 1771.Weetjes:
-De Ginkgo biloba nog de enige soort is van het geslacht Gingko dat over is gebleven?
-Dat Ginkgo biloba als soort 270 miljoen jaar oud is?
-De vruchten stinken naar rottend vlees om insecten aan te trekken?
-De Ginkgo in de Hortus in Leiden de oudste Ginkgo van Nederland is?Bron: Hortus botanicus Leiden