Jarig Van Gogh Museum – Prinses Beatrix ontving de koningin van de zomerbloemen tijdens het jubileumfestival van het Van Gogh Museum. Bezoekers van het gratis festival op het Museumplein werden verrast met tienduizenden zonnebloemen van Takii.

Jarig Van Gogh Museum

Prinses Beatrix

Op 2 juni 2023 was het precies vijftig jaar geleden dat het Van Gogh Museum zijn deuren opende. Het museum vierde deze bijzondere mijlpaal met het Sunflower Art Festival op het Museumplein. Prinses Beatrix was aanwezig bij de jubileumviering en de start van het gratis festival. De Prinses ontving, net zoals haar moeder in 1973 tijdens de opening van het Van Gogh Museum, een zonnebloem.

Zonnebloemenzee voor jarig Van Gogh Museum

Prinses Beatrix krijgt een zonnebloem uitgereikt door Emilie Gordenker, directeur van het Van Gogh Museum. Foto: Jelle Draper.

jubileum van gogh museum

Sunflower Art festival

Tijdens het festival werden maar liefst tienduizenden zonnebloemen verwerkt en uitgedeeld aan het publiek, waardoor het Museumplein werd omgetoverd tot een zonnebloemenzee. Bezoekers kregen de mogelijkheid om hun fiets te laten versieren met zonnebloemen. Daarnaast konden ze een foto maken bij de fleurige selfiewand en zonnebloemen mee naar huis nemen. Veredelaar Takii, partner van het Van Gogh Museum sinds 2015, verzorgde de zonnebloemen voor de jubileumviering met Prinses Beatrix en het Sunflower Art Festival.

Emilie Gordenker, directeur van het Van Gogh Museum; “Wij vinden het geweldig dat onze trouwe partner Takii het mogelijk maakt om de schoonheid van Van Goghs geliefde zonnebloem met heel Amsterdam te delen. Wat een prachtige manier om zo onze 50ste verjaardag te vieren.”

jubileum van gogh museum

Sunflower Art Festival Museumplein.

Zonnebloemen

De zonnebloemen die tijdens het openbare festival werden gesponsord door Takii, waren afkomstig van kwekerij Erik Overtoom. Zuidkoop was verantwoordelijk voor de aanvoer en aankleding van het festivaldecor met de zonnebloemen van Takii.

Takii is één van de meest vooraanstaande veredelaars van groente- en siergewassen in de wereld. ‘Creating tomorrow today’ is de leidende slogan achter de bedrijfsfilosofie. Hierdoor gedreven creëren, produceren en distribueren zij hoogwaardige rassen en verlenen zij kwalitatief hoogstaande ondersteuning aan hun ketenpartners. Het bedrijf is binnen de sierteelt marktleider op het gebied van zonnebloemen, canna en sierkool.

Ode

Lees ook dit artikel op GroenVandaag: Van Gogh Museum Edition is ode aan de zonnebloem.