Groenling – Ook bij de 20e editie van de Nationale Tuinvogeltelling is dit jaar massaal tuinvogels geteld. Ruim 120.000 mensen zagen afgelopen weekend meer dan 1,5 miljoen vogels. De huismus staat traditiegetrouw op één, gevolgd door de koolmees en pimpelmees. Vogelbescherming lette dit jaar extra op de groenling, omdat deze al jaren fors afneemt in het stedelijk gebied. Dat beeld wordt in deze Tuinvogeltelling helaas bevestigd.
Zorgen om de Groenling
120.000 vogeltellers
Vogelbescherming Nederland is onder de indruk van het aantal deelnemers bij de 20e Nationale Tuinvogeltelling. De enorme aantallen van de edities tijdens de lockdown zijn dit jaar niet gehaald, maar het aantal tellers is aanzienlijk hoger dan de jaren voor corona. Een teken dat vogels kijken steeds populairder wordt en mensen steeds meer begaan zijn met de vogels in hun tuin.
Huismus op 1
Net als bij de vorige edities staat de huismus op nummer één. De huismus leeft in groepen, vandaar dat ze qua absolute aantallen met kop en schouders boven de rest uitsteken. De koolmees, op nummer 2, is in de meeste tuinen gezien. Nummer 3 is de pimpelmees, gevolgd door de merel en de vink.
De resultaten
De resultaten van de Nationale Tuinvogeltelling 2023:
- Huismus 344.373 waarnemingen
- Koolmees 216.659
- Pimpelmees 141.994
- Merel 125.091
- Vink 108.442
- Kauw 105.380
- Turkse Tortel 76.675
- Ekster 73.169
- Houtduif 72.629
- Roodborst 69.843
Tot maandag 30 januari 12 uur kunnen tellers nog hun resultaten doorgeven op www.tuinvogeltelling.nl , daarna sluit de site. Wie de smaak te pakken heeft, kan het hele jaar meedoen op www.jaarrondtuintelling.nl
Groenlingen in vrije val
Dit jaar lette Vogelbescherming extra op de groenling, een vinkachtige vogel die graag zaden eet op de voedertafel. In 2008 zagen tellers nog in ruim een kwart van de tuinen de groenling, nu in slechts 5% van de getelde tuinen. Ook het aantal groenlingen per tuin nam behoorlijk af van 4,5 naar minder dan 3. Reden voor de afname lijkt te liggen in het ontbreken van struiken, waar ze graag in broeden. Maar ook de ziekte het geel, die vaak via de voedertafels wordt verspreid, lijkt een rol te spelen in de afname. Vogelbescherming Nederland en Sovon Vogelonderzoek gaan de oorzaken verder onderzoeken. In de tussentijd adviseert Vogelbescherming om de tuinen te vergroenen: vervang bijvoorbeeld de schuttingen door hagen. En als je voert, maak de voederplek één keer in de week goed schoon met heet water.
Ziekte Het Geel
De verwekker van het Geel is de parasiet Trichomonas gallinae. De parasiet veroorzaakt ontstekingen in de snavelholte, keel, krop en slokdarm, waardoor de vogel niet meer goed kan eten en drinken. Het gevolg is dat de vogel verhongert of stikt. Bron: dutch wildlife health centre.
Lees ook dit artikel op GroenVandaag: Geef weidevogels hun bloemrijke weides terug
Fotocredits
-introfoto, jaarrondtuintelling.nl
=huismus, Lukasz Rawa, op Unsplash
Nog meer over vogels in de tuin
Lees ook deze berichten op GroenVandaag:
Huismus heerst in Hollandse tuinen