Groenling – Ook bij de 20e editie van de Nationale Tuinvogeltelling is dit jaar massaal tuinvogels geteld. Ruim 120.000 mensen zagen afgelopen weekend meer dan 1,5 miljoen vogels. De huismus staat traditiegetrouw op één, gevolgd door de koolmees en pimpelmees. Vogelbescherming lette dit jaar extra op de groenling, omdat deze al jaren fors afneemt in het stedelijk gebied. Dat beeld wordt in deze Tuinvogeltelling helaas bevestigd.

Zorgen om de Groenling

120.000 vogeltellers

Vogelbescherming Nederland is onder de indruk van het aantal deelnemers bij de 20e Nationale Tuinvogeltelling. De enorme aantallen van de edities tijdens de lockdown zijn dit jaar niet gehaald, maar het aantal tellers is aanzienlijk hoger dan de jaren voor corona. Een teken dat vogels kijken steeds populairder wordt en mensen steeds meer begaan zijn met de vogels in hun tuin.

Huismus op 1

Net als bij de vorige edities staat de huismus op nummer één. De huismus leeft in groepen, vandaar dat ze qua absolute aantallen met kop en schouders boven de rest uitsteken. De koolmees, op nummer 2, is in de meeste tuinen gezien. Nummer 3 is de pimpelmees, gevolgd door de merel en de vink.

De resultaten

De resultaten van de Nationale Tuinvogeltelling 2023:

  1. Huismus                          344.373 waarnemingen
  2. Koolmees                         216.659
  3. Pimpelmees                    141.994
  4. Merel                                125.091
  5. Vink                                  108.442
  6. Kauw                                105.380
  7. Turkse Tortel                  76.675
  8. Ekster                               73.169
  9. Houtduif                          72.629
  10. Roodborst                       69.843

Tot maandag 30 januari 12 uur kunnen tellers nog hun resultaten doorgeven op www.tuinvogeltelling.nl , daarna sluit de site. Wie de smaak te pakken heeft, kan het hele jaar meedoen op www.jaarrondtuintelling.nl

Tuinvogeltelling 2023

Groenlingen in vrije val

Dit jaar lette Vogelbescherming extra op de groenling, een vinkachtige vogel die graag zaden eet op de voedertafel. In 2008 zagen tellers nog in ruim een kwart van de tuinen de groenling, nu in slechts 5% van de getelde tuinen. Ook het aantal groenlingen per tuin nam behoorlijk af van 4,5 naar minder dan 3.  Reden voor de afname lijkt te liggen in het ontbreken van struiken, waar ze graag in broeden. Maar ook de ziekte het geel, die vaak via de voedertafels wordt verspreid, lijkt een rol te spelen in de afname. Vogelbescherming Nederland en Sovon Vogelonderzoek gaan de oorzaken verder onderzoeken. In de tussentijd adviseert Vogelbescherming om de tuinen te vergroenen: vervang bijvoorbeeld de schuttingen door hagen. En als je voert, maak de voederplek één keer in de week goed schoon met heet water.

Ziekte Het Geel

De verwekker van het Geel is de parasiet Trichomonas gallinae. De parasiet veroorzaakt ontstekingen in de snavelholte, keel, krop en slokdarm, waardoor de vogel niet meer goed kan eten en drinken. Het gevolg is dat de vogel verhongert of stikt. Bron: dutch wildlife health centre.

Lees ook dit artikel op GroenVandaag: Geef weidevogels hun bloemrijke weides terug

Fotocredits
-introfoto, jaarrondtuintelling.nl
=huismus, Lukasz Rawa, op Unsplash