Perfecte moestuin – Denk je er al een tijdje over na om je eigen moestuin te beginnen? Het bijhouden van een moestuin kost wat tijd, maar is ook erg leuk om te doen en vooral erg gezond! Want wat is er nou lekkerder dan een soep of taart met groenten en fruit uit eigen tuin? Met een aantal zaden via Zadenkopenonline kun je zo aan de slag. Voordat je de moestuin aanlegt is het echter belangrijk om je goed in te lezen. We hebben een lijstje gemaakt van de belangrijkste zaken, zodat je goed voorbereid te werk kunt gaan.

Perfecte moestuin

Waar leg je de moestuin aan?

Wanneer je je eigen moestuin wilt beginnen, is de locatie een belangrijke factor om mee te nemen. Zo hebben veel gewassen veel zon nodig om te groeien en is het dus belangrijk om te kiezen voor een plek in de tuin met veel zonlicht en relatief weinig schaduw. Verder is het belangrijk dat je gewassen niet in de volle wind staan. Zo komt koude wind vaak uit het noorden, terwijl de warme wind uit het zuiden gunstiger is voor je planten. Om de wind bij je planten weg te houden kun je werken met hekken of struiken om de moestuin heen plaatsen.

Wat is het beste jaargetijde?

Niet elk seizoen is even geschikt om te beginnen met een moestuin en daarom is het handig om van te voren te bedenken wanneer je tijd vrijmaakt voor het aanleggen ervan. Zo is de zomer niet geschikt om gewassen te laten groeien door de hoge temperaturen en heb je in de winter vaak last van vorst, wat je groenten en fruit ook niet ten goede komt. De beste tijd om een perfecte moestuin te beginnen is daarom aan het begin van het voorjaar, denk bijvoorbeeld aan februari of maart.

de perfecte moestuin

foto: Roman Odintsov, op Pexels

Hoe groot moet de moestuin zijn?

Wanneer je je biologische zaden wilt gaan aanschaffen, is het tijd om te bedenken hoe groot je moestuin precies moet worden. Hierbij is het lastig om niet gelijk te veel te willen, maar je kunt het beste klein beginnen en je moestuin langzaamaan uitbreiden. Houd bijvoorbeeld een ruimte van 1 bij 2 meter vrij voor een groentebed en plant daar de eerste zaden. Zorg ervoor dat de verschillende gewassen niet te dicht op elkaar staan, zodat ze goed kunnen groeien. Daarnaast is het belangrijk dat je goed om de moestuin heen kunt lopen en overal bij kunt. Zorg er ook voor dat je er goed bij kunt met een kruiwagen.

Welke gewassen zijn het meest geschikt?

Een van de belangrijkste dingen bij het aanleggen van een perfecte moestuin zijn natuurlijk de gewassen die je wilt gaan verbouwen. Hierbij is het belangrijk om goed te kijken naar welke soorten wel en niet goed bij elkaar passen. Zo kan het zijn dat sommige gewassen dezelfde voedingsstoffen nodig hebben en niet goed groeien wanneer je naast elkaar staan. Plaats de gewassen ook niet te dicht bij elkaar, zodat je groenten en fruit genoeg ruimte heeft om te groeien. Je kunt bij het planten kiezen voor zaden, of voor zaailingen die wat duurder zijn, maar waarmee je iets sneller resultaat boekt. De perfecte moestuin… aan jou de keus!

Tip: Bezoek de Moestuinbeurs in Beesd, 17 en 18 maart.

Fotcredits introfoto, Kampus production, op Pexels.