Je tuin zomerklaar – Dit jaar is er een recordhoeveelheid aan regen gevallen, iets dat veel schade aan tuinen en buitenruimtes heeft aangericht. En hoewel het nog te vroeg is voor dat echte zomergevoel, toch is het te merken dat de temperatuur langzaamaan stijgt. En dat maakt dit het perfecte moment om de schade aan je tuin te herstellen en je tuin summer proof te maken.

Terrassen, patio’s, gazons en beplanting hebben door het extreme weer een behoorlijke klap gehad. Het is daarom belangrijk om zo snel mogelijk aan de slag te gaan. Zeker als je de hulp van deskundigen wil inschakelen. In deze tijd van het jaar is er namelijk veel extra vraag naar hoveniers en tuinarchitecten.

Je tuin zomerklaar

Bij Werkspot.nl, de betrouwbare manier om vakmensen in te huren, steeg het aantal aanvragen voor tuinklussen in mei 2023 met maar liefst 181 procent ten opzichte van het jaargemiddelde. Ook op het gebied van tuinonderhoud was het aanzienlijk drukker: de vraag steeg in mei met 170 procent ten opzichte van het jaargemiddelde.

Volgens Coen Böhre van Werkspot.nl is april daarom hét moment om je huis en tuin te laten nakijken voordat je aan de slag gaat. “De winter was zwaar voor zowel huizen als buitenruimtes. Het kan gaan om zichtbare schade, maar de kans is groot dat er ook schade is die minder duidelijk te zien is. Vooral na de enorme hoeveelheid regen die we hebben gehad.”

“Als je nú begint, ben je zeker op tijd om na te gaan of je voor de zomer professionals moet inschakelen. Het geeft je daarnaast de tijd om alle klussen uit te voeren. Voordat je door het betere weer meer tijd in je tuin gaat doorbrengen en voordat echt heet weer je voor nieuwe uitdagingen stelt.”

Hieronder vind je een aantal tips van Werkspot.nl om je buitenruimte te herstellen van de regen en om je tuin klaar te maken voor de zomer.

1- Red je planten

Het natte weer heeft aan veel tuinen schade aangericht. Als je beplanting moet vervangen, zorg er dan voor dat je tijdens het planten mulch of grit toevoegt. Dit verbetert de drainage en vergroot de kans dat je planten het redden. Je kunt ook plantensoorten selecteren die beter bestand zijn tegen vocht. Een ervaren hovenier kan je hierbij begeleiden en adviseren.

LEESTIP: Lees ook dit artikel op GroenVandaag: 12 maatregelen voor een echte regentuin

2- Schilder en behandel het hout

De lente is een goed moment om hout te repareren en te herstellen, aangezien de meeste regen dan achter de rug is. Controleer daarom alle hekwerken, dwarsliggers en vlonders op schade en kijk wat er moet worden gerepareerd of vervangen. En zodra er een paar droge dagen zijn voorspeld, kun je het hout dat dit nodig heeft behandelen en beitsen.

3- Koester het gras

Als je deze winter wateroverlast in de tuin had, dan is dit het moment om in actie te komen om problemen met natte gazons in de toekomst te voorkomen. Zaai eventuele slechte stukken gras opnieuw in, belucht het gazon om de wortelgroei te bevorderen en hark het goed door met een draadhark. Bedenk hoe je de drainage zou kunnen verbeteren, bijvoorbeeld door een nieuw drainagesysteem aan te leggen (zoals drainageslangen of grindgreppels). Denk er ook aan om niet minder dan 1 cm hoogte van het gras te maaien. Als je het te kort maait, krijg je een minder gezond ogend gazon. Maak je je zorgen over de gezondheid van je grasmat, vraag dan een deskundige om advies. Je tuin zomerklaar, daar hoort een mooi gazonnetje bij.

4- Opnieuw tegelen en repareren

De regen van afgelopen winter heeft ook zijn weerslag op metselwerk, tegels en patio’s gehad. Als je gaten of andere problemen ziet, heb je misschien een professional nodig om buitenmuren, patio’s of paden opnieuw te tegelen of metselen. En ook als je terras na het (hogedruk)reinigen tekenen van slijtage laat zien, met losse, gebarsten voegen en onkruid dat tussen de tegels opkomt, kan het tijd zijn om de terrastegels opnieuw te (laten) leggen. Het opnieuw laten voegen is een relatief goedkope manier om je terras er weer als nieuw uit te laten zien.

5- Boomchirurg

Regen kan ernstige schade aan bomen veroorzaken, hoewel dat voor het ongetrainde oog niet altijd goed te zien is. Een deskundige boomchirurg inspecteert je bomen en adviseert over eventueel noodzakelijk boomonderhoud. Het vellen en snoeien van bomen, het wegfrezen van boomstronken en het verkleinen van de kroon zijn in de zomer een zwaardere klus en daardoor duurder. Daarom is het beter om nu een boomspecialist in te schakelen.

appeltern

De regenbestendige tuin.
foto: Bloemenpark Appeltern.

6- Schaduw toevoegen

Het inhuren van een vakman om schaduw in je tuin te brengen, is een handige manier om jou, je gezin en je tuin tijdens de zomermaanden lekker koel te houden. Parasols zijn een goedkope en snelle optie, maar misschien is een pergola wel een veel betere – permanente – oplossing om je buitenruimte optimaal te benutten. En bij een terras dicht bij een muur is een uitschuifbare luifel wellicht een goede optie om schaduw te geven als het nodig is.

7- Grondig reinigen

April is de perfecte maand om je tuinartikelen grondig schoon te maken, zodat je klaar bent voor het tuinseizoen. Denk aan je barbecue, vuurplaats, tuinhaard of terrasverwarming. Door deze spullen nu schoon te maken, zie je bovendien meteen of er iets moet worden gerepareerd of vervangen.

LEESTIP: Lees ook dit artikel op GroenVandaag: Wat Nederlanders denken van kunstgras

8- Onkruid wieden

Om gazons, patio’s, opritten en bloembedden onder controle te houden, kom je er niet onderuit: je zal af en toe moeten wieden. Als je dit echt niet ziet zitten, is het misschien een idee om een hovenier in te huren om deze klus voor je te doen en je tuin zomerklaar maken.

9- Buitenstopcontact

Met warmere avonden komt er meer buitenvertier. Een professionele elektricien kan buitenverlichting, verwarming, entertainmentsystemen en buitenkeukens installeren, zodat je ook in de tuin de perfecte gastheer of -vrouw kunt zijn.

10- Buitenkant bijwerken

Buitenmuren, ramen en deuren verven is iets wat je misschien liever aan een deskundige overlaat. Je kunt ook overwegen om het metselwerk te (laten) renoveren en hiermee de uitstraling van je huis te verbeteren. De kosten hiervan zijn afhankelijk van de grootte van de klus, maar het zal de uitstraling en zelfs de waarde van je huis verhogen.

LEESTIP: Lees ook dit artikel op GroenVandaag: Fleurige zomerbloeiers voor balkon en terras

11- Verticaal tuinieren

Als je buitenruimte beperkt is, denk dan eens aan verticaal tuinieren door de lucht in te gaan met klimplanten, latwerk, bloembakken en muurplanten.

Met deze tips moet het je lukken om je tuin zomerklaar te maken. En dan… genieten.

Fotocredits introfoto: Filmbetrachter, op Pixabay.