5 Groenblijvende bodembedekkers. Groenblijvende bodembedekkers maken je tuin groen, gezond en gezellig. En onkruid krijgt minder kans in de tuin. Dat betekent: weinig wieden, veel genieten.
Van nature groeit kale grond razendsnel vol met onkruid. Met bodembedekkers kun je dat grotendeels voorkomen. Het zijn sterke vaste planten die tezamen een dik groen plantentapijt vormen, waardoor onkruid geen licht en ruimte krijgt om te groeien. ’s Winters sterven de planten bovengronds niet af, zoals andere laagblijvende tuinplanten. Hierdoor ziet je tuin er het hele jaar aantrekkelijk uit.

Phlomis russeliana

Een tuin met veel groenblijvende bodembedekkers is mooi én functioneel. Dankzij groen minder wateroverlast bij hoosbuien. Planten zorgen daarnaast voor schone lucht en verkoeling in de zomer. En groen is ook nog eens goed voor je; we zoeken niet voor niets de natuur op als we willen ontspannen.

5 groenblijvende bodembedekkers

1. Vinca minor, Kleine Maagendenpalm, bloeit april-mei
2. Waldsteinia ternata, Goudaardbei, bloeit april-mei
3. Epimedium versicolor, Elfenbloem, bloeit april-mei
4. Phlomis russeliana, Brandkruid, bloeit mei-september
5. Carex morrow ‘Variegata’, Zegge, wintergroen

vina minor

1. Vinca minor

Vinca minor, Hollandse naam kleine maagdenpalm, bloeit met mooie blauw/paarse bloemen. Sterke plant die overal in de tuin kan staan. Geeft in de zon natuurlijk wel meer bloemen. Laagblijvende, circa 15cm, wintergroene bodembedekker die het onkruid eronder houdt. Planten in niet te droge grond. Door te snoeien gaat de plant zich vertakken.

Waldsteinia ternata, genieten geblazen

2- Waldsteinia ternata

De goudaardbei bloeit in het voorjaar met heldergele, boterbloemige bloemetjes. Laagblijver, circa 10-20 cm. In tegenstelling tot de naam geeft de plant geen vrucht, al lijkt de plant op een aardbeienplant. Te vermeerderen door scheuren. Standplaats, zon, halfschaduw. Zeer winterhard. N a verloop van tijd vormt de plant geen bloemen meer.

LEESTIP: Lees ook dit artikel op GroenVandaag: De juiste grond voor in je tuin

epimedium

3- Epimedium versicolor

De zwavelgele Epimedium versicolor ‘Sulphureum’ luistert naar de mooie Hollandse naam Elfenbloem. Het is een bodembedekker met prachtige bloei. Hoogte 20 tot 30 cm. De bloemetjes verschijnen in de periode april-mei. Het bronsgroene blad zorgt na de bloei ook voor sierwaarde. Vermeerderen kan door scheuren en herplanten. Langzame groeier. Vraagt humusrijke grond.

brandkruid

Phlomis russeliana

Phlomis russeliana, brandkruid, bloeit met lichtgele bloemen in een kransje bovenop de stengel. Hoogte 80-100cm. Plant vraagt warm, zonnige plekje, in een bodem die voldoende afwatert. Thuisland Turkije, maar in de Hollandse tuinen een graag geziene gast, onder andere door de bijzondere bloei. De uitgebloeide bloem is in de winter ook een genot voor het oog.

zegge

5- Carex morrow ‘Variegata’

Hollandse naam Zegge. Wintergroen siergras met glanzend groen blad, wat gestreept is, ook wel bont genoemd. Hoogte 30-40 cm hoog. Plek in de tuin schaduw, halfschaduw. Bij voorkeur planten in een vochthoudende, voedzame bodem. Bloeit mei juni met lichtbruine aren. Goed winterhard, bescheiden, en toch een blikvanger in de zomer- en wintertuin.

Carex EverColor houdt van vochtige maar waterdoorlaatbare grond en is winterhard tot -25 °C. Door uitdrogende zon en wind is het soms noodzakelijk de plant in het voorjaar terug te knippen tot 5 cm boven de grond. Met wat extra voeding zullen de nieuwe scheuten weer snel zichtbaar zijn. De Carex EverColor® soorten zijn ontwikkeld door Pat Fitzgerald uit Ierland. Voor meer info, zie www.evercolorplants.com.

Zie ook deze artikel op GroenVandaag: Zegge: zegt het voort, zegt het voort.

Plantvakken

Met groenblijvende bodembedekkers kun je strakke plantvakken maken die er grafisch uitzien en weinig onderhoud vragen. Vul elk plantvak met een sterk soort, bijvoorbeeld de maagdenpalm (Vinca minor), een bekende groenblijvende bodembedekker. Of gele bloeiers, zoals goudaardbei een elfenbloem.

Mix & Match

Je kunt met deze vaste planten naar hartenlust combineren, weven en mixen. Laat bijvoorbeeld klimop (Hedera) en maagdenpalm (Vinca major) door elkaar heen groeien. Ook met brandkruid (Phlomis russeliana) kun je volop experimenteren. Voor een natuurlijke uitstraling kun je er bolbloemen.

 

TIPS tegen onkruid

-Begin onkruidvrij
-Maak de grond goed los en haal al het onkruid weg.
-Plant vervolgens.
-Voeg compost of organische mest aan de grond toe voor een goede start.

Ook siergrassen zijn groenblijvende bodembedekkers, zoals Japans bosgras (Hakonechloa macra), zegge (Carex morrowii en Carex oshimensis ‘Evergold’). Deze vaste tuinplanten zorgen voor dynamiek in de tuin, elk zuchtje wind zet de grassen in beweging.

Kijk voor meer inspiratie en tips op www.perennialpower.eu.

Foto-credits bij dit artikel: iVerde.

egelweekend

Egel-foto, Johann Prescher

Behalve de 5 groenblijvende bodembedekkers die hierboven zijn genoemd, zijn er natuurlijk nog veel meer, waarmee je onkruid kan voorkomen. Bodembedekkers behoren tot een breed-uitgroeiende groep van tuinplanten die doormiddel van zijn kruipende twijgen de bodem dusdanig begroeien, dat het bladerdek de bodem volledig sluit. Gevolg: zonlicht kan de bodem niet meer bereiken waardoor onkruidzaadjes niet meer tot ontkieming kunnen komen, dus geen onkruid meer in de tuin.

Ook goed voor tuindieren

Bodembedekkers zijn er in verschillende soorten en maten, kleuren en standplaatsen. Kortom, voor ieder tuin bestaat een passende oplossing. Het najaar is een perfect tijd om ze aan te planten. Door de relatief warme grond zal de plant nog gaan wortelen en daardoor in het voorjaar sneller en beter uitlopen. Je bent dan ook eerder verzekerd van een dichtgegroeid tapijt. Zodra de bodem volledig is dichtgegroeid (dat gaat bij de meeste bodembedekkende planten snel), zal onkruid niet meer tot ontwikkeling komen. Bijkomend voordeel: in veel bodembedekkers kunnen kleine zoogdieren zich goed verschuilen dus wie weet zit er binnenkort wel bij jou in de tuin een egeltje.

Nog meer over bodembedekkers

Lees ook deze artikelen op GroenVandaag:

12 bodembedekkers voor schaduwrijke plaatsen

Bodembedekkers: zeg vaarwel tegen onkruid

Wil je weten in welke grondsoort vaste planten het best gedijen, lees dan deze artikelen op GroenVandaag:

10 planten die het goed doen op veengrond

10 planten die het goed doen op kleigrond

10 planten die het goed doen op zandgrond