Blauw druifje / Muscari Blauwe druifjes, ook wel Muscari genoemd, zijn een van de eerste bloembollen die in het voorjaar bloeien. Ze fleuren de tuin op na het koude seizoen. Deze schoonheid mag zich Bloembol van het jaar 2019 noemen.

Blauwe druifjes is een toepasselijke naam. Ze worden zo genoemd omdat de bloem lijkt op een kleine tros blauwe druiven. Het bolletje staat symbool voor nederigheid en bescheidenheid, omdat je door de knieën moet om het van dichtbij te kunnen bewonderen.

Officieel dragen ze de chique naam Muscari. Dit stamt af van het woord ‘muskus’ vanwege de muskusachtige geur die een aantal soorten geven.

Dit artikel is verzorgd door iBulb

 

blauw druifje, muscari

Blauw druifje, Muscari

Keuze genoeg

Er bestaan ongeveer veertig verschillende soorten blauwe druifjes. De bekendste soort is de Muscari armeniacum.
Anders dan de naam doet vermoeden, zijn ze niet allemaal blauw van kleur. Er bestaan ook paars-, roze- en witgekleurde en zelfs tweekleurige. Oorspronkelijk komen deze pantjes uit het Middellandse Zeegebied, Midden-Azië en de Kaukasus. 

Muscari Helena

Zie ook dit artikel op GroenVandaag: Muscari armeniacum Helena in de schijnwerpers.

 

Bloembollen planten

Zie ook dit artikel op GroenVandaag: Herfsttijd bloembollen planten voor een bloeiend voorjaar.

Allemansvriend 

Blauwe druifjes kunnen goed tegen vorst en groeien ook nog eens makkelijk. Je kunt ze in de grond laten zitten; ze verwilderen en het worden er ieder jaar meer. Dat maakt blauwe druifjes geschikt voor elke tuin en zelfs voor de kersttafel. De plant groeit tussen de 10 en 25 centimeter hoog en uit elk bolletje groeien meerdere ‘trossen’ bloemen.

Tips en info

  • Wil je in het voorjaar ook van blauwe druifjes genieten? Plant ze dan in het najaar tussen oktober en december, vóór de eerste vorst.
  • Wil je graag die heerlijke muskusachtige geur in je tuin? Plant dan een van deze soorten: Muscari aucheri ‘Blue Magic’, Muscari armeniacum ‘Blue Spike’, Muscari botryoides ‘Album’ en Muscari macrocarpum ‘Golden Fragrance’.
  • Heb je geen tuin, maar wel een terras of balkon? De meeste soorten zijn geschikt voor potten, maar de soort die hier het meest voor gebruikt wordt is Muscari armeniacum.
  • Zie je graag opvallend veel kleur in je tuin? Plant dan groepjes van minimaal 25 blauwe druifjes dicht op elkaar. 
  • Houd je van een vrolijke mix? Combineer blauwe druifjes dan met Oosterse anemoon (Anemone blanda).

Kijk voor meer informatie over bloembollen op www.bloembol.org.

 

roze druifje, muscari
blauw druifje, muscari
witte druifjes, muscari