Prinsjesdag 2017 – Er wordt nog flink doorgewerkt om de Ridderzaal in gereedheid te brengen voor Prinsjesdag. Bloemist Ton Verzijl legt met zijn team de laatste hand aan de vele bloemdecoraties die onder meer pal naast de troon komen te staan.

Prinsjesdag 2017

Bloemrijke Ridderzaal

Gerbera

De gerbera is dit jaar in samenspraak met de Eerste Kamer gekozen als hoofdbloem. In totaal worden meer dan 4.500 gerbera’s, germini’s, rozen, sedum en septemberkruid verwerkt in de pastelkleurige bloemdecoraties met donkere accenten.

Bij deze keuze heeft ook de uitstekende houdbaarheid van de bloemen een belangrijke rol gespeeld. Na Prinsjesdag verrast Verzijl bewoners van verzorgings- en verpleeghuizen in de regio Den Haag met de koninklijke bloemdecoraties. Het is het vijfde jaar op rij dat de Haagse bloemist de eervolle opdracht krijgt om de Ridderzaal met bloemen te decoreren. Naar verwachting kijken ruim 1,5 miljoen mensen naar de live-uitzending van de troonrede. De bloemen zijn dit jaar beschikbaar gesteld door veredelingsbedrijf Dümmen Orange uit Aalsmeer.

Bloemrijke Ridderzaal voor Prinsjesdag 2017

Ridderzaal
Foto: Frank Magdelyns, op Pixabay.

Wat is de geschiedenis van Prinsjesdag?

Sinds 1814 wordt het werkjaar van de Eerste Kamer en de Tweede Kamer officieel geopend op Prinsjesdag. In het begin viel Prinsjesdag nog niet op de 3e dinsdag van september.

De 3e dinsdag van september

Vroeger viel Prinsjesdag op de 1e maandag in november. Later op de 3e maandag in oktober. Maar er bleef niet genoeg tijd over om de begrotingsplannen voor 1 januari af te handelen. Daarom werd Prinsjesdag in 1848 vervroegd naar de 3e maandag in september.

In 1887 werd Prinsjesdag verplaatst naar de 3e dinsdag van september. Voor veel Kamerleden was de reistijd naar Den Haag lang. Om op tijd in de Kamer te zijn voor Prinsjesdag, moesten zij al op zondag van huis vertrekken. Vooral leden van christelijke partijen vonden dat een bezwaar.

Bron: Rijksoverheid.