AMSTERDAM – Top 10 bomen van Limburg. De oudste, mooiste en meest bijzondere bomen van Nederland. De Bomenstichting heeft vorig jaar de ‘Bomen van de Ereklasse’ geïntroduceerd. Daarin krijgen de oudste, mooiste en meest bijzondere exemplaren van Nederland een plaats. Deze ‘toppers’ zijn opgenomen in het Landelijk Register van Monumentale Bomen. Iedere maand wordt de ‘Top 10’ van één van onze provincies bekend gemaakt. Afgelopen maand was Limburg aan de beurt.
Top 10 bomen van Limburg
Topbomen met een verhaal
De topbomen worden gekozen op basis van schoonheid, omvang, soort, een ‘bijzonder verhaal’ enz. Belangrijk criterium is ook dat ze zichtbaar moeten zijn voor iedereen. Met deze selectie van ‘Bomen van de Ereklasse’ vestigt de Bomenstichting aandacht op de bijzondere plaats van bomen in onze natuur en cultuur.
Top 10 bomen van Limburg
1. De Hopsetere linde in Vijlen, ± 1670
2. De Huuskesboom (Hollandse linde) van Libeek, 1750-1800
3. De leipeer van Mechelen, 1890-1900
4. De tamme kastanje van Gasthuishof, ± 1815
5. De fladderiep aan de Schaandertweg in Maastricht, ± 1890
6. De Slapende haagbeuk bij kasteel Horn, 1840-1850
7. Honingboom Harrie van Haaren in Maastricht, 1918
8. De vaantjesboom bij Kasteel Amstenrade, 1910-1920
9. De mammoetboom begraafplaats Tongerenseweg Maastricht, 1865
10. De trompetboom in Tegelen, 1880-1890
Landelijke spreiding
Bij het samenstellen van de Top 10 per provincie houdt de Bomenstichting rekening met de verscheidenheid aan soorten. Natuurlijk komen landelijke beroemdheden als de Troeteleik van Ulvenhout, de Belastingeiken van ’s-Gravenland, de linden in Vijlen e.a. in aanmerking. De oudste peer van Nederland staat in het Heilige Geesthofje in Den Haag.
Onbekende helden
Tijdens de zoektocht naar geschikte kandidaten ontdekte de Bomenstichting ook schitterende, maar nog vrij onbekende bomen. De Slapende Haagbeuk bij Kasteel Horn bijvoorbeeld lijkt een struik, maar is een 200 jaar oude dubbelstammige haagbeuk. En wat te denken van de dikste vaantjesboom van Nederland? Die staat in Schinnen bij Kasteel Amstenrade en heeft een spectaculaire bloeiwijze met grote, witte op vaantjes lijkende schutbladen.
Websites
– BomenvandeEreklasseinLimburg
– HetLandelijkRegistervanMonumentaleBomenEn kijk ook eens rond in de bomenbieb.
Foto-credits:
-intro-foto: Honingboom Harrie van Haaren, fotograaf: Nardo Kaandorp.
-De Hopstere linde, fotograaf: Nardo Kaandorp.
-De leipeer van Mechelen, fotograaf: Han van Meegeren.