Boom van jet Jaar 2018 – Welke boom dingt namens Nederland mee voor de titel Boom van het Jaar? SBNL Natuurfonds heeft 12 bomen, 1 per provincie, geselecteerd voor deze verkiezing. Vanaf 1 september tot 15 oktober kan heel Nederland stemmen op de genomineerde bomen. SBNL Natuurfonds zal via de sociale media de 12 genomineerde winnaars promoten. Ook de bijbehorende website zal vanaf dan gereed zijn voor het stemmen: www.deboomvanhetjaar.nl.

Boom van het Jaar 2018

bomm verkiezing

Verkiezing

De provinciale boom met de meeste stemmen wordt na 15 oktober bekend gemaakt en gekozen tot De Nederlandse winnaar. Eind oktober wordt de winnaar op locatie feestelijk gehuldigd. De winnende boom gaat Nederland gaat vertegenwoordigen in de European Tree of the Year wedstrijd van 2019.

Bossen

Professor Frits Mohren is één van de juryleden van de verkiezing van deze competitie. Hij is hoogleraar bosecologie en bosbeheer aan de WUR (Wageningen University & Research). Bossen spelen volgens hem een belangrijke rol in de huidige discussie over klimaatverandering. Ze zijn bij uitstek geschikt om grote hoeveelheden CO2 vanuit de atmosfeer vast te leggen in biomassa.

SBNL Natuurfonds

SBNL Natuurfonds zet zich sinds 1981 in voor particulier en agrarisch natuurbeheer. Het subsidieert verschillende projecten voor onder meer landschapsherstel en bosaanleg op particuliere grond en beheert daarnaast zo’n 400 hectare eigen grond.

Nog een verkiezing: de eetbare boom

Wordt de tamme kastanje, de walnoot of de witte moerbei de eetbare boom? Uit deze drie boomsoorten kunnen de laanboom- en bosplantsoenkweker kiezen tijdens de Boomkwekerijdag donderdag 21 december in Echteld.

Tamme kastanje

Castanea sativa is als boom de leverancier van tamme kastanjes. Voedsel voor prinsen worden die wel genoemd. De boomsoort is uit wat warmere, dus zuidelijker streken afkomstig. Een gebied dat min of meer samenvalt met dat voor de wijnbouw. Toch is de winterhardheid zeer goed. De bloei in juni-juli en daarna de vruchtdracht is overdadig.

Walnoot

Juglans regia levert okker- of walnoten. Hoewel er diverse vruchtselecties bestaan worden buiten notengaarden vooral niet veredelde bomen verhandeld en aangeplant. Net als de kastanje is de walnoot via de vroegere zijderoute in Europa terecht gekomen. Momenteel is het een van de dragers van voedselbossen. De bloei is weinig opvallend, gelijk met het uitlopen van het blad.

Witte Moerbei

Morus alba blijft kleiner dan de twee andere genomineerde bomen. Bovendien verdraagt hij snoei zeer goed. Hij levert in de zomermaanden, na de katjesachtige bloei, braam- tot framboosachtige vruchten. De kleur van rijpe vruchten varieert van vuilwit via roze, rood en purper tot bijna zwart. Een hardnekkig misverstand is dat de vlekken van moerbeisap niet meer uit kleding te wassen is. Met soda verdwijnen die vlekken echter als sneeuw voor de zon.

Bron: www.boomvanhetjaar.com

Intro-foto: RGB stock,alfi007, Alfred Borchard
Foto in lopende tekst: mammoetboom op begraafplaats van Maastricht, fotograaf, Han van Meegeren.