Cyclaam – Cyclaam mag er dan frêle uitzien, het is een sterke plant die uit een stevig knolletje komt. En er valt van alles mee te beleven. De groene bladeren groeien in een rozet, zijn hartvormig en hebben vaak een mooie zilvergrijze of lichtgroene tekening. Tussen de blaadjes rollen zich ijle stengels uit waaraan de bloemen komen, die als vlaggen omhoog staan. Ze kunnen glad zijn, franjes hebben of wijd uitstaan als een rokje en ze hebben kleuren waar de natuur extra haar best op heeft gedaan.

Cyclaam

cyclaam

Sleutelbloem

Cyclaam behoort tot de familie Primula (ook bekend als Sleutelbloem). De planten hebben van nature een enorme levenslust, groei- en bloeikracht. Het zijn echte volhouders en bovendien expressieve huisgenoten. Menen ze aandacht tekort te komen, dan laten ze meteen demonstratief hun kopjes hangen. Zet je ze in een schoteltje lauw water, dan staan ze er na een half uur alweer heel wat monterder bij. Zo krijg je echt een band met je plant.

Verzorging

● Cyclamen staan het liefst op een lichte, koele plek in de woonkamer.
● Water geven via een dompelbad of schoteltje. Wat de plant na een uurtje niet heeft opgezogen, kun je weggooien.
● Eens in de drie weken plantenvoeding geven.
● Zolang het niet vriest kan Cyclaam ook naar buiten.
● Door de uitgebloeide bloemen te verwijderen, stimuleer je Cyclaam om door te bloeien.

Een wat denk je van de Super Serie Petticoat.

cyclaam

Afkomstig uit Perzië

Cyclaam is al heel lang bekend als sierplant. De soort die in het wild voorkomt in de bossen en op steenachtige berghellingen rond de Middellandse Zee van Spanje tot Iran is de oervorm van de kamerplanten van nu. Filosoof Plato omschreef de plant al in de 4de eeuw voor Christus en vroeger stond de knol van de plant bekend om haar laxerende werking. In Europa arriveerde Cyclaam in de 16e eeuw en werd onder andere in de botanische tuinen van de Engelse koningin Elisabeth gekweekt. Daarna raakte de bloeier even uit beeld, maar raakte in de 19de eeuw weer in de mode dankzij de Romantiek en is sindsdien nooit meer verdwenen.

cyclaam

Trivia

● Cyclaam, in het Grieks kykla, betekent ‘cirkel’ of ‘ronde schijf’ en verwijst naar de ronde knollen waar ze uit groeien.
● Vrijwel alle Cyclamen die hier bekend zijn als kamer- of tuinplant komen voort uit de Cyclamen persicum.
● De katholieke kerk beschouwde de cyclaam als symbool van Maria’s bloeiende hart.
● Ook dankbaar om te geven.
● Cyclaam staat symbool voor het meevoelende, toegewijde hart en werd om die reden bij oude kloosters, ribats (de islamitische versie hiervan, een soort versterkt fort) en kerkhoven in de landen rond de Middellandse Zee aangeplant.
● In Japan is Cyclaam de heilige bloem van de liefde.
● Wie geduld heeft, laat Cyclaam na de bloei rusten en wordt getrakteerd op een tweede ronde bloemen.

 

Woonplant van de maand

Cyclaam is Woonplant van november 2017. De ‘Woonplant van de maand’ is een initiatief van het Bloemenbureau. Maandelijks kiest het Bloemenbureau in overleg met vertegenwoordigers uit de sierteeltsector een plant die het opvallend goed doet bij de consument, of juist (nog) niet zo bekend is, maar wel potentie heeft om het goed te doen in de woonkamer. Bron: mooiwatplantendoen.nl