De kracht van zeewier – Het is geen bloem, het is geen plant. Het is wél groen, of rood of bruin. Het groeit, het is mooi en je kunt het eten. Of er energie van maken. Op je huid smeren, of een trui van breien. Omdat er over deze plantachtige heel veel interessants te vertellen valt, besteedt GroenVandaag de komende maanden een serie aan dit unieke en veelzijdige natuurproduct.
De kracht van Zeewier
Populair
Zeewier staat de laatste tijd flink in de aandacht. Vanwaar die belangstelling voor het zilte ‘plantje’ wat zo glibberige aanvoelt als je er in zee mee in aanraking komt. Waarom raken er steeds meer mensen enthousiast over?
GroenVandaag wil er meer over weten en ging op onderzoek uit. Een fascinerende ontdekkingstocht die voert van Vlieland tot Schelpenhoek. Over kwekerijen op zee en zeewierchips. Over de intensieve teelt met behulp van sporen en zomer en winteroogsten. Over voedsel, energie en klimaat.
Een wondermiddel?
De wereldbevolking neemt toe. De verwachting is dat er in het jaar 2050 ongeveer 10 miljard mensen op de aarde wonen. Dit hoeft geen probleem te zijn, maar we zullen wel één en ander moeten wijzigen in de manier waarop wij met de planeet en de steeds schaarser wordende natuurlijke bronnen omgaan.
Daarbij kunnen zeewieren een belangrijke rol spelen, want het bevat veel waardevolle stoffen en heeft een hoog gehalte aan eiwitten, maar ook aan vitaminen en mineralen. En die kunnen uitstekend toegepast worden in de voedselindustrie.
Brandstofvoorziening
Daarnaast kan zeewier een rol spelen bij de brandstofvoorziening. Er lijkt vooralsnog voldoende zeewier beschikbaar te zijn en oceanen beslaan 70% van het aardoppervlak. Genoeg ruimte om wier te telen.
Komende maanden neemt GroenVandaag de lezer mee in de wereld van zeewier:
Zeewier als verzorgingsproduct
Is zeewier de oplossing voor ons plastic?
LEESTIP: Lees ook dit artikel op GroenVandaag: 4 onbekende tips om je huis nog duurzamer te maken
Foto: Silas Baisch, op Unsplash.
Geheim
Wetenschappers weten dat er een geheim van het leven schuilt in de zee, hoewel zij nooit in staat zijn geweest om deze mysterieuze component te identificeren. Men heeft herhaaldelijk geprobeerd om zeewater in het laboratorium na te maken, precies volgens de exacte chemische elementen en verhoudingen en hebben tevergeefs geprobeerd om daarmee zeewier te kweken.
Succes bleef uit totdat men een kleine hoeveelheid echt zout water toevoegde. Blijkbaar ontbrak er een ingrediënt, zonder welk zeewier niet kon groeien. Dit ingrediënt wordt ook wel “factor x”, “vitamine x”, het “levensgeheim” en de “levensvonk” genoemd. Deze benamingen zullen ons waarschijnlijk niet verbazen, immers onze eigen lichamen dragen de essentie van de zee.
Bron: Zeewierwinkel.
Nog meer natuurproducten
Lees ook deze artikelen op GroenVandaag:
Hardhout, de charme van een levend product