Open TuinenGids 2016 – De Open TuinenGids in zwart-wit werd in 1991 voor het eerst uitgegeven. Er werden 59 tuinen in beschreven. Nu 25 jaar later bevat de Open Tuinen Gids 2016 maar liefst 320 tuinen, waarvan 40 nieuwe tuinen.

Open TuinenGids 2016

Schaduwtuinen

Voor 2016 koos de Open Tuinencommissie het thema ‘Schaduwtuinen’. Wat zo bijzonder is aan het thema, is dat het iedere tuineigenaar zal aanspreken. In bijna elke tuin is wel een schaduwhoek. Het kan een rust- en soms zelfs meditatiepunt in de tuin zijn.

Open-Tuinen_gids


Licht en donker

De drie schrijvers van de thema artikelen geven bruikbare aanwijzingen om planten te kiezen die in de schaduw goed gedijen:

Beline Geertsema zegt op de schaduwplekken van Boschwijk met licht en donker te spelen. Ze begon met het planten van hosta’s, maar dat werden in de loop der tijd veel meer soorten schaduwplanten.
Bij Hans Kramer in de kwekerij ‘de Hessenhof’ zijn zeker duizend schaduwplanten te vinden waarvan hij er drie aan u voor zal stellen en saai zijn die zeker niet!
Bijzonder is het verhaal van Jan Willem Steenweg. Hij vertelt over de elfenbloemen (Epimediums) in het Elfenbos. In het bos staan 125 varianten met de meest prachtige namen, zoals:  ‘Amber Queen’ en ‘Night Mistress’.

De Open TuinenGids is een uitgave van de Nederlandse Tuinen Stichting. De Nederlandse Tuinenstichting, opgericht in 1980, streeft naar de instandhouding van tuinen en parken die van belang zijn door vormgeving, beplanting, cultuurhistorische waarde, ligging en ensemblewaarde in samenhang met gebouwde of andere objecten.

For privacy reasons YouTube needs your permission to be loaded.

Beoordeling

Alle tuinen die in de gids staan zijn vooraf bezocht door leden van de NTs Open Tuinencommissie. Het principe dat gehanteerd wordt bij de vraag of een tuin geschikt is voor opname in de TuinenGids, is dat de tuin qua vormgeving, beplanting of ligging en/of in cultuurhistorisch opzicht interessant moet zijn. De beoordeling van een tuin is altijd subjectief, maar het uitgangspunt is dat in een ‘goede’ tuin een balans is gevonden tussen elementen zoals vaste planten, groenblijvers, struiken, bomen, gras, water en eventuele kunstwerken. Een duidelijke structuur ligt aan de basis van een goed ontwerp.

LEESTIPS: Meer over Open Tuinen, lees ook deze artikelen op GroenVandaag:

1 juli zevende Open Tuinendag Utrecht

Tuin Schopsheim, paradijselijke tuin bij Noorbeek

Manifest ‘Levende Tuin’ doet Nederland vergroenen

Iconen

Het aantal iconen dat bij de tuinbeschrijvingen gebruikt wordt is veranderd. De iconen die aangaven om wat voor tuin het ging zijn vervallen. Een tuin is immers dikwijls een combinatie van tuinstijlen en daarom moeilijk te typeren met een of meer iconen. De huidige zes iconen zijn de iconen die aangeven of er plantverkoop is, een B&B, honden zijn toegestaan of de tuin voor rolstoelgebruikers toegangkelijk is en of de tuin nieuw is in de gids.

U kunt het werk van de Nederlandse Tuinen Stichting steunen, zie voor de mogelijkheden www.tuinenstichting.nl.