Dracaena – Dracaena is een hoge, volle kamerplant met een of meerdere stammen. Hieruit groeien schitterende bladeren in groen, geel en goud, met soms wat roze of rood. Er is keuze uit veel verschillende soorten blad: klein, fijn en puntig of juist groot en zacht.
Wat alle soorten gemeen hebben, is dat het planten zijn die in elke woonstijl passen. En dat ze makkelijk in het onderhoud zijn. De plant slaat vocht op in de stam en is dus bestand tegen een keertje vergeten om water te geven.
Dracaena
Door de wat palmachtig vorm heeft deze woonplant een stoere, tropische uitstraling die elk interieur iets exotisch geeft. Daarnaast helpt de plant het binnenklimaat schoon te houden. Volgens de NASA Clean Air studie is Dracaena een krachtige luchtzuiveraar.
Vrouwtjesdraak
Dracaena is afgeleid van het Griekse ‘drákaina’ wat vrouwtjesdraak betekent. Het verwijst naar de hars van de dracovariëteit. Die is helderrood, waar namen als drakenplant of drakenbloedboom vanaf zijn geleid. De hars wordt gebruikt in de verfindustrie.
Afrika
In het wild groeit Dracaena vooral in Afrika en op nabijgelegen eilanden als Madeira, de Canarische Eilanden en de Kaapverdische Eilanden. Al komen er ook een paar soorten voor in Zuid-Azië en eentje in Centraal Amerika. Er zijn soorten die echt op een boom-met-stam lijken, maar ook robuuste struikvormen. Ze kunnen heel oud worden en sommige soorten krijgen in het wild een heel aparte vorm, die rechtstreeks uit de oertijd lijkt te komen. De plant is in het westen bekend sinds 1752 en sinds 1880 populair als woonplant. Meer informatie op: www.mooiwatplantendoen.nl
Lees ook de columns van tuindersvrouw Agnes, Dracaena-kweekster in hart en nieren.
Verzorging
• Dracaena staat graag licht om de bladtekening mooi te houden, maar liever niet in de volle zon.
• Pas water geven als de kluit wat is indroogt en liever geen water in de pot laten staan.
• In de lente en zomer om de zes weken kamerplantenvoeding geven, in herfst en winter niet voeden.
• Dracaena kan niet tegen kou, laat de temperatuur niet onder de 10-13°C komen.
Meer over drakenbloedboom
Lees ook deze artikelen op GroenVandaag: