OEGSTGEEST – De toenemende bewustwording over duurzaamheid en milieu heeft invloed op alle vlakken van ons leven. We willen niet alleen weten hoe ons eten wordt geproduceerd, we willen ook weten waarvan onze spullen worden gemaakt.
Ook in onze tuinen heeft duurzaamheid post gevat. Bijvoorbeeld als het gaat om tuinmeubelen. Bij die aanschaf staan we meer stil dan voorheen. Duurzame loungesets zijn dan ook de trend van de aankomende jaren.

Duurzame loungesets

Wanneer is een loungeset duurzaam?

Het klinkt allang niet meer gek, dat ook loungesets duurzaam zijn. Door de manier waarop ze gemaakt en door de gebruikte materialen.
Waren loungesets vroeger veelal van metaal met stof, inmiddels zijn ze er ook van modern wicker vlechtwerk en gerecycled kunststof. En dat aandeel blijft toenemen.

Materialen

Een voorbeeld van duurzaam kunststof is bijvoorbeeld gerecycled of recyclebaar plastic. Een kunststof loungeset van dit materiaal is gemaakt van hergebruikt plastic en is, na afdanken, ook weer te recyclen.
Een ander voorbeeld is een loungeset van bamboe. Bamboe is duurzaam, omdat het een zeer lange levensduur heeft, volledig recyclebaar is en bamboeplanten zeer snel groeien. Daarnaast ziet zo’n bamboe loungeset er ook nog eens mooi natuurlijk uit.

Keurmerken

Duurzaamheid kan niet zonder keurmerken. Die zijn nodig om de consument te helpen bij een echte duurzame keus. Keurmerken bieden de zekerheid dat materialen op een duurzame en milieubewuste manier vervaardigd zijn.
Een voorbeeld van zo’n keurmerk is het FSC-keurmerk voor hout. FSC staat voor Forest Stewardship Council. Dat is een organisatie die zich internationaal inzet voor het verantwoord beheren van de bossen. Alleen als hout uit een FSC gekwalificeerd bos komt mag dit keurmerk gebruikt worden.

Een duurzame loungeset kopen

Indien je overtuigt bent van de meerwaarde van een duurzame loungeset (of tuinmeubelen in het algemeen), dan kan de zoektocht beginnen.
Het is belangrijk om om de keurmerken goed te controleren en de tekst te lezen om te zien waar de producten gemaakt worden.

Online zijn zeer veel sets te vinden en het is daarom niet altijd makkelijk. Een loungeset die voldoet aan jouw specifieke eisen en smaak is echter zeker het zoeken waard.

Niets is immers zo lekker als na een week hard werken verantwoord ontspannen in je eigen tuin.

Meer lezen over duurzaamheid in huis en tuin? Lees dan bijvoorbeeld deze artikelen op GroenVandaag:
– De duurzame stijltrend Harvesting Elements
Duurzaam telen van Phalaenopsis