Geen groen vingers – Met jaloerse blikken kijk je naar de tuin van de buren. Hoe kan het dat daar er alles zo groen en verzorgd uitziet en bij jou zelfs brandnetels binnen de kortste keren het loodje leggen? Helaas is niet iedereen geboren met groene vingers. Overweeg je daarom om de hele tuin dan maar te bestraten? Niet doen, dat is zonde. Bovendien is het niet goed voor waterafvoer. Hemelwater kan door de dichte bestrating nauwelijks in de grond trekken waardoor het grondwater niet wordt aangevuld. Daarom geven we je een aantal tips hoe je toch een mooie tuin aan kunt leggen zonder dat je veel verstand hoeft te hebben van bloemen en planten. Kun jij straks ook genieten van je eigen, groene oase.

Geen groene vingers

Vaste, groenblijvende planten zijn onderhoudsarm

Kies voor vaste planten als basis. Hierbij kun je denken aan bodembedekkers en rotsplanten. Deze geven een mooie sierwaarde aan je tuin en hebben weinig verzorging nodig. Mocht het een droge periode zijn en je vergeet ze water te geven, dan herstellen ze zich vanzelf wanneer het weer gaat regenen. Zet planten in de tuin die geen blad verliezen in de winter. Ook in die periode heb je dan een mooie, groene tuin. Lavendel, Helleborus en de Maagdenpalm zijn bijvoorbeeld heel geschikt. Je kunt de planten in een border plaatsen maar in een grote plantenbak is ook heel goed mogelijk. Poot er gelijk enkele bollen bij zodat je ook in de winter en het vroege voorjaar kunt genieten van kleur in de tuin.

Kant-en-klare hagen als erfafscheiding

Wanneer er schuttingen in de tuin staan als erfafscheiding kun je er mooie potten of bakken aanhangen die je vult met planten. Of je vult ze met kruiden zoals bieslook, munt en rozemarijn. Een buitenschilderij fleurt een saaie schutting helemaal op. Ook kan je er klimplanten tegenaan laten groeien zoals Klimop en Blauwe regen. Tegenwoordig heb je ook kant-en-klare groene hagen. Deze zijn al helemaal begroeid dus het enige wat jou rest is om ze te plaatsen en af en toe te snoeien.

landelijke bijenwerkdag

lavendel

Zo groen als gras

Een gedeelte van de tuin kun je inzaaien met gras of graszoden neerleggen. Ideaal voor de kinderen om op te spelen. Met maaien en sproeien bij droogte heb je een mooi groen tapijtje. Wanneer je dit te bewerkelijk is kun je er ook voor kiezen om kunstgras neer te leggen. Niet van echt te onderscheiden en je hebt er nagenoeg geen onderhoud aan.

En besteed aandacht aan de planten. Een tuin zonder planten is geen tuin. Lees dit artikel op GroenVandaag: Ontdek de mooiste bomen en planten voor je tuin

Schakel hulptroepen in

Kun je wel wat hulp gebruiken bij het inrichten van je tuin? Schakel vrienden of familie in die niet te beroerd zijn om hun groene vingers uit de mouwen te steken. Wellicht kunnen ze je ook nog tuinadvies geven. Net als de planten kunnen je hulptroepen natuurlijk ook niet zonder vocht. Je kunt daarom bidons laten bedrukken die je ze aanbiedt als dank. Of je geeft ze bedrukte drinkflessen. Wanneer de klus geklaard is ga je met alle helpers genieten van een welverdiende barbecue in je eigen, mooie tuin.

Fotocredits introfoto: Alena Koval, op Pexels.

Vaste Planten en grondsoorten

Let bij het kopen van vaste planten vooral op de grondsoort. Heb je een tuin op zand-, klei- of veengrond, kijk dan of de gewenste plant ook geschikt is voor jouw tuin. Zie ook deze artikelen op GroenVandaag om je op weg te helpen:

10 planten die het goed doen op kleigrond
10 planten die het goed doen op veengrond
10 planten die het goed doen op zandgrond
Vaste planten, wat zijn dat?
De bodemkaart van Nederland
Top 10 van vaste schaduwplanten