RHENEN – JUB Holland, bloembollenkweker uit Noordwijkerhout, was woensdag de ‘held’ van De Grebbeberg. Nadat hij het nieuws hoorde dat noodweer de helft van de – inmiddels opgeruimde – 10.000 tulpen bij de graven op het militaire Ereveld had verwoest, schonk hij spontaan enkele duizenden nieuwe exemplaren. Precies op tijd om ze nog in de grond te zetten.
 

Helden

GrebbebergMedewerkers van de Oorlogsgravenstichting (OGS) waren daar woensdag tot laat in de middag mee bezig. Vrijdag moeten tulpen volop in bloei staan. Kweker Dolf Uittenbogaard van JUB: “Deze helden hebben hun leven gegeven in de strijd tegen Duitse bezetter.”
Beheerder Charles Willemsen zegt “dolblij te zijn met dit fantastische initiatief. Anders had het Ereveld er vrijdag een stuk minder representatief uitgezien.” Met de nieuwe voorjaarsbloeiers is de nationale driekleur bij elk graf toch weer hersteld: oranje en rode tulpen, witte zerk en blauwe viooltjes.

 

Nationale herdenking Grebbeberg

Komende vrijdag wonen prinses Margriet en mr. Pieter van Vollenhoven de nationale herdenking in Rhenen bij. Militair Ereveld de Grebbeberg is de eerste oorlogsbegraafplaats van Nederland. Regelmatig worden er militairen uit de Tweede Wereldoorlog herbegraven die elders in Nederland zijn gesneuveld en in familiegraven lagen begraven. Het ereveld telt nu ruim 850 graven. Sinds 1946 doet deze begraafplaats dienst als een van de drie nationale herdenkingsplekken.

Meer info op Militair Ereveld.

Fotocredit: VidiPhoto