Interieur duurzaam opknappen – Heb je plannen om je interieur op te knappen? Maak dan keuzes waar je op de lange termijn blij mee bent. Dit is immers een duurzame manier om je huis nieuw leven in te blazen. Als je er lang gelukkig mee bent, is er minder snel weer een nieuwe opknapbeurt nodig. Benieuwd naar tips? Lees gauw verder.

Je interieur duurzaam opknappen

Tijdloze keuzes

Bij het kiezen van nieuwe meubels of het updaten van je interieur, ga je voor items van hoge kwaliteit die lang meegaan. Hoogwaardige producten hebben vaak een tijdloze uitstraling die niet snel uit de mode raakt. Investeer in klassieke stukken zoals een stevige eettafel of een goed gemaakte sofa die je niet elk jaar hoeft te vervangen. Dit is niet alleen beter voor het milieu, maar het bespaart je op lange termijn ook geld.

Kwaliteit

Kies voor kwaliteit bij het opknappen van je interieur. Goede materialen gaan namelijk langer mee! Dat maakt je interieuroplossing duurzaam. Van veel materialen is bekend dat ze tegen een stootje kunnen. Denk aan hout, leer en steen. In de badkamer gaat een vrijstaand bad een flinke periode mee, en het heeft ook nog eens een luxe uitstraling! Je kunt bepaalde materiaalsoorten extra vaak terug laten komen in je woning, mocht dit je wens zijn. Maar het is ook mooi om materialen te combineren. Zorg voor een stukje afwisseling!

Je interieur duurzaam opknappen? Maak deze keuzes!

Foto: Quark Studio, op Pexels.

Wensen en eisen

Kijk uitgebreid naar je wensen en eisen. Op basis daarvan bepaal je namelijk hoe jouw perfecte interieur eruitziet. Dit is heel persoonlijk! Je kunt uiteraard wel inspiratie opdoen, ook om indelingen of stijlen uit te sluiten. Heb je behoefte aan een grote eettafel in de woonkamer? Of wil je liever ruimte maken voor een grote loungehoek, met een bank waar het hele gezin op past of toch verstandig een badkuip kopen? Het is vaak een kwestie van keuzes maken. En hoe zit dit in de keuken? Waar de een droomt van een groot keukeneiland, heeft de ander daar helemaal geen behoefte aan. Kijk dus niet naar de trends en de standaardplaatjes, maar zoek liever uit wat aansluit op jouw levensstijl en behoeften. Dat maakt juist dat jíj straks echt iets hebt aan je interieur. En dan is het helemaal niet nodig om het al snel weer aan te passen. Liever niet, juist: je gaat er lang van genieten!

LEESTIP: Lees ook dit artikel op GroenVandaag: 4 Badkamerplanten: woonplant van mei

Jouw stijl

Je wensen en eisen tellen dus mee in je interieurkeuzes. Maar dit geldt ook voor je stijl! Ken je jouw smaak goed? Je helpt jezelf een eindje op weg door met moodboards te werken, voordat je nieuwe spullen voor je interieur uitkiest. Hier komt duidelijk samen welke kleuren, materialen en vormen je aanspreken. Ga daar dan vervolgens ook naar op zoek! Houd natuurlijk wel het tijdloze karakter in je achterhoofd, zoals we in de eerste tip benoemen. Maar je kunt je prima aan je stijl vasthouden zonder met items thuis te komen die je over een paar maanden weer zat bent. Ben je bijvoorbeeld meer fan van de industriële of landelijke stijl? Hoe sta je tegenover een art deco interieur? Of past een boho look meer bij jou? En dat zijn nog maar een paar voorbeelden! Het is belangrijk dat je je thuis voelt in je woning. Stijl speelt hier absoluut een grote rol in.

Denk goed na over de keuzes voor je interieurinrichting. Zie je iets moois? Bedenk je dan of je er over een jaar nog steeds zo blij mee bent. En over vijf jaar ook nog. Of tien. Pas als je dat wel doet, is het een nuttige toevoeging aan je huis. Anders kun je gewoon nog even verder kijken en zoeken.

LEESTIP: Lees ook dit artikel op GroenVandaag: Sempergreen winnaar Interieurbeplanting 2018

Fotocredits introfoto: Jared Rice, op Unsplash.