DEN HAAG – Bijen en bijenstrategie. In de bres voor bijen. Namens het kabinet heeft minister Carola Schouten van LNV maandag in het Zuiderstrandtheater in Den Haag de Nationale Bijenstrategie gepresenteerd.

bijen bijenstrategie

 

Bijen helpen met bijenstrategie

In 2030 moet het aantal bijen en andere bestuivers in Nederland zijn toegenomen. De bij is van levensbelang voor land- en tuinbouw, mens en dier. De minister kreeg namens mede-initiatiefnemer KAVB een mand bloeiende bollen. De branchevereniging van de bloembollensector zet zich in met grootschalige bollenbeplantingen voor meer biodiversiteit in het openbaar groen, natuurgebieden en particuliere tuinen.
Ruim 350 verschillende bestuivers, waaronder de wilde bij en hommels, hebben het moeilijk door gebrek aan voedsel. Nectarrijke bloembollen als krokussen, blauwe druifjes en sieruien bieden deze bestuivers voldoende voeding. Met de Nationale Bijenstrategie stimuleert de Rijksoverheid gemeenten, bedrijven en burgers om de biodiversiteit te vergroten.

Zie ook het artikel Kleurkeur, nieuw keurmerk voor maaibeheer op GroenVandaag

Zie ook de site van de Rijksoverheid over de bijenstrategie.

Fotobijschrift: Minister Carola Schouten van LNV en René le Clercq, voorzitter van de KAVB.

 

Naturalis start bijenradar

“Bijen zijn namelijk heel belangrijk voor het bestuiven van bloemen. Zo zorgen ze voor appels, peren, aardbeien en veel meer lekkers. Maar het gaat niet goed met deze insecten. Wij willen weten waar ze zich bevinden, zodat we ze beter kunnen beschermen. Het project Bijenradar is zo opgezet dat iedereen met een aardbeienplantje mee kan helpen.”

 Lees ook deze berichten over bermen, bijen, vlinders en beheer