Nerine bowdenii Berenice – Bas van Keulen en zijn buurman Ben Jansen in Heemskerk zijn nerine kweker. Een bloem die onder bloemisten aan populariteit wint. Van Keulen: “10 jaar geleden kwam alleen de plaatselijke bloemist een paar bosjes halen. Gelukkig zijn er steeds meer bloemisten die hun assortiment aanvullen met nerine. De bloem is heel geschikt voor een plukboeket. Bovendien sterk en goed houdbaar, en met haar lange stelen ideaal om te verwerken in grote arrangementen.”
Nerine bowdenii Berenice
Door Florapodium
Aalsmeer
Nieuwe soorten
Bas van Keulen is veredelaar en kweker. Zijn vader is het bedrijf 60 jaar geleden begonnen. Toen waren er van de bloem twee kleuren roze. De kwekerij telt inmiddels vele kleuren: wit, licht roze en zalmroze. De uitdaging is nu om het seizoensproduct jaarrond te gaan telen.
Ben Jansen is de eigenaar van kwekerij Tunezo. Ook hij heeft het bedrijf van zijn vader overgenomen. Waar Bas zich meer richt op het veredelen en het telen van grote aantallen, richt Ben zich meer op het selecteren van nieuwe soorten en telen op kleinere schaal.
Sinds twee jaar werken de mannen nauw samen. Ze zetten nieuwe soorten op de markt en gaan nieuwe uitdagingen aan op het gebeid van teelttechnieken.
Janneke Brinkman
Voor Janneke Brinkman is de nerine een familiebloem geworden. De tweekleurige variant Bereniice is door de botanische illustratrice gedoopt en vernoemd naar haar kleindochter, die vlak na de geboorte overleden is.
LEESTIP: Lees ook dit artikel op GroenVandaag: Amarine Belladiva, in de schijnwerpers
De teelt
Na de bestuiving wordt het zaadje van de nerine geplant om tot een bol te groeien. Pas na drie tot vier jaar komt de eerste bloem op. Als de bol groot genoeg is, wordt die vermeerderd.
Nadat de bollen gepoot zijn, duurt het zo’n vijf tot zes maanden tot de bloemenoogst. Dan volgt een zogeheten uitgroei van één tot twee maanden.
In de bol moet zich eerst een nieuwe knop ontwikkelen, voordat de bollen gerooid kunnen worden. Eenmaal gerooid, worden de klisters verwijderd, de bollen schoongemaakt en bewaard in een koelcel van twee graden Celsius. Uit de klisters komen uiteindelijk de nieuwe bollen.
Veel export naar Japan
Vooral naar Japan wordt de nerine geëxporteerd. Nerine is namelijk een variëteit van de Japanse Lycoris Radiata. Ze noemen de bloem daar “Higan-bana”. Wat letterlijk betekent “bloem van de wereld van de dode mensen”. Een bloem dus voor op de graven en die hoort bij herdenken.
Nieuwsgierig naar andere bijzondere bloemen en planten, kijk dan naar de artikelen in de rubriek Columns op GroenVandaag.
Zie hier voor meer informatie over Kwekerij Bas van Keulen en Kwekerij Tunezo.
Meer foto’s van deze rozenbottels en van de kwekerij zie GroenVandaag Facebook, fotoalbum.
Meer bijzondere planten
Lees ook deze artikelen op Florapodium
Tulp Monarch Parrot in de schijnwerpers
Hyacint Johanna in de schijnwerpers