RIJSENHOUT – Organza, een sneeuwwitte pluischrysant met grote bolvormige bloemen en dansende bloemblaadjes die bijna licht lijken te geven.
Organza is een product van westers vernuft op basis van oosterse schoonheid. Deze unieke pluischrysant heeft Aziatische voorouders, maar is de afgelopen jaren doorontwikkeld in de hypermoderne Nederlandse kassen van veredelaar Royal Van Zanten. De spierwitte kleur met de extreem grote bloemen maken van Organza een opvallende verschijning. Daarbij is de plantopbouw compact en de houdbaarheid uitstekend.

 

organza

 

Organza

Pluischrysant

Organza laat zich eindeloos combineren, dankzij haar sneeuwwitte bloemen, welke het goed doen tegen een gekleurde achtergrond, maar zeker ook ton sur ton of wit op wit. Dit maakt dat de plant zich thuis voelt in heel verschillende omgevingen; van een feestelijke bruiloft tot in je stijlvolle interieur.

 

Afkomst

De chrysant komt oorspronkelijk uit Azië. Daar ontdekte men al eeuwen geleden de bijzondere elegantie van deze bloem. In China mochten alleen edelen een chrysant in huis hebben. Het is geen toeval dat je op Chinees porselein vaak een chrysant ziet afgebeeld.

 
organza

 

Chrysantentroon

In Japan is de chrysant een keizerlijk symbool. Om de keizer te eren werd zijn zetel bedolven onder de chrysanten. Vandaar de naam: chrysantentroon. Deze gracieuze bloem wordt ook gezien als een teken van ‘lang leven en geluk’. Er wordt gezegd dat een enkel bloemblaadje van deze gevierde bloem op de bodem van een glas wijn een lang en gezond leven stimuleert. Zij kent daardoor in Japan zelfs haar eigen feest. Jaarlijks wordt daar de chrysant op 9 september geëerd tijdens het ‘Festival of Happiness’.
Organza voegt aan deze bijzondere bloem nog twee dimensies toe: witte onschuld en verleidelijke frivoliteit.

 

Verzorgingstips

organza
Organza is een makkelijke plant, ze kan tegen een stootje. Om nog langer van de verrukkelijke allure van Organza te genieten, kun je de volgende dingen doen:
– Zet haar op een lichte plaats
– Voorkom dat ze de hele dag door in de zon staat
– Geef twee tot drie keer per week een scheutje water
– Extra voedsel is niet nodig
– Haal Organza® binnen bij de eerste vorst.

 

organza

 
Organza wordt in Nederland exclusief geteeld door SV.CO. De succesvolle samenwerking tussen Royal Van Zanten en SV.CO heeft de afgelopen jaren al tot vele productinnovaties geleid. Ga naar organzaforever.com van voor meer inspiratie en informatie.