HILVERSUM – Over schoonmoeders zijn tal van grappen gemaakt en te maken. De plantenwereld kent er ook een: een bolcatus die schoonmoederszetel wordt genoemd. Echinocactus grusonii (de Latijnse naam) is een welbekende succulent die behoort tot de cactusfamilie.

Schoonmoeders en schoonvaders

Oorspronkelijk voorkomend in de binnenlanden van Mexico, van San Luis Potosí tot Hidalgo. De cactus is beschreven door de Duitse plantkundige Heinrich Hildmann in 1891 en ze behoort tot het kleine geslacht Echinocactus. Hoewel deze soort zeer populair is bij kwekers is ze een bedreigde soort in de vrije natuur. De cactus kan na verloop van vele jaren meer dan 1 m hoog worden. Schoonmoederszetel heeft graag een zonnig plekje in huis en is zeer gemakkelijk om te verzorgen.

schoonmoederszetel

Schoonvaders
Maar waarom Schoonmoederszetel? Er zullen toch ook wel prikkelbare schoonvaders zijn! Daarover onder andere in Robs Grote Tuinverbouwing van aanstaande zaterdag.

Tuinman Ivo
Ivo Putman is de rechterhand van Rob Verlinden in het SBS6-programma Robs Grote Tuinverbouwing. Ivo is ook het gezicht achter Plantplezier, het groenplatform voor iedereen die meer wil weten over tuinieren en de nieuwste trends in tuinland.

Robs Grote Tuinverbouwing
Elke zaterdag, 17.00 uur, SBS6.

Hier onder de volledige lijst van planten die in de uitzending van 25 februari zijn gebruikt.

Tuinplanten
-Leucothoe Makkijaz
-Nandina Obsessed
-Sarcococca

Bollen
-Scilla Caribbean Jewel
-Crocus
-Hyacinten Blue, Pink & White Pearl, Purple Sensation
-Tulp, New Santa

Kamerplanten
-Zamioculcas
-TiSento Calandiva
-Bromelia
-Aeschynanthus ‘Mona Lisa’
-Dracaena
-Pachira
-Hedera Wonder
-Guzmania’s
-Ferocactus
-Bromelia

Snijbloemen
-Monarda, Bergamotplant
-Hypericum