HILVERSUM – Clusia rosea is een tropische plant van de Caraïbische eilanden in Midden-Amerika. De woonplant is genoemd naar de Fransman Charles de l’Ecluse (1526-1609), die volgens de mode van toen zijn naam latiniseerde tot Clusius.

Clusia

Clusius reisde door grote delen van Europa. Hij was rechterlijk ambtenaar aan het keizerlijke hof in Wenen en directeur van de botanische tuin van Schönbrunn. In 1593 werd hij hoogleraar aan de Universiteit in Leiden en directeur van de Hortus .
Hij was een veel publicist en voerde vele planten in Europa in, zoals de paardenkastanje, de plataan, de snijboon, de schorseneer, de jasmijn, de tulp, de aardappel en de Clusia.

Clusia in PlantplezierWoonplant

Clusia rosea houdt van warmte, bij voorkeur niet onder de 16 graden Celsius, maar niet van direct zonlicht. Vochtige lucht is goed. Besproei de bladeren regelmatig met regenwater voor het verhogen van de luchtvochtigheid en een mooi glanzend blad. In de winterperiode mag de plant wat droger worden gehouden.

Wist je dat je in het blad van de Clusia je naam kan schrijven? Hoe dat precies zit, zie je vanmiddag in Robs Grote Tuinverbouwing en lees je in de column op Plantplezier van tuinman Ivo.

Tuinman Ivo
Ivo Putman is de rechterhand van Rob Verlinden in het SBS6-programma Robs Grote Tuinverbouwing. Ivo is ook het gezicht achter Plantplezier, het groenplatform voor iedereen die meer wil weten over tuinieren en de nieuwste trends in tuinland.

Robs Grote Tuinverbouwing
Elke zaterdag, 17.00 uur, SBS6.
Klik hier voor de volledige lijst van planten die in deze uitzending zijn gebruikt.