Week van de Teek – Met de start van de lente begint ook het tekenseizoen. Wie in het groen werkt of recreëert, loopt een verhoogd risico op een tekenbeet. Controleren op teken is daarom belangrijk. Hier wordt aandacht voor gevraagd in de Week van de Teek die vandaag start tot en met 22 april. Deze week wordt georganiseerd door een groot aantal organisaties.

Week van de Teek

Spinachtige beestjes

Teken zijn heel kleine spinachtige beestjes die leven van bloed. Ze zitten in de buurt van bomen en struiken, in hoog gras en tussen dode bladeren. Teken kunnen zich vastbijten in de mensenhuid. Van een tekenbeet kunt u onder andere de ziekte van Lyme krijgen. Om dit te voorkomen is het belangrijk uzelf op tekenbeten te controleren nadat u in het groen bent geweest. Haal de gevonden teken snel weg en houd uw gezondheid in de gaten.

Als leidraad bij het controleren kan deze animatie (4 minuten) worden gebruikt.

Wilt u weten waar de teken zich bevinden, kijk op tekenradar.nl.

LEESTIP: Lees ook dit artikel op GroenVandaag: 7 anti-muggen tuinplanten

For privacy reasons YouTube needs your permission to be loaded.
Ik Accepteer

Ziekte van Lyme

Het is nog onbekend waarom sommige mensen wel klachten houden na behandeling van de ziekte van Lyme en anderen niet. Het LymeProspect-onderzoek – een samenwerking van RIVM, Radboudumc, AMC en Gelre ziekenhuizen Apeldoorn – zal hier meer inzicht in geven. Met de resultaten hopen de onderzoekers voorstellen te kunnen doen voor behandelingen die langdurige klachten na Lyme kunnen voorkomen of genezen.

Mensen die beginnen met een antibioticakuur tegen een rode ring of vlek of andere vorm van de ziekte van Lyme kunnen meedoen aan het onderzoek. Hun gezondheid wordt gevolgd via bloedafnames en vragenlijsten. De mensen die na een jaar nog klachten hebben worden vergeleken met de mensen die geen klachten meer hebben. Mensen kunnen zich aanmelden op www.tekenradar.nl of via hun (huis)arts.

Voorlichting

• Op de website van het RIVM vindt u voorlichtingsmaterialen, zoals veel gestelde vragen, publieksfilmpjes, folders en afbeeldingen.
• Op de website tekenradar vindt u informatie over de activiteit van teken en het onderzoek naar tekenbeten en de ziekte van Lyme.
• De website www.weekvandeteek.nl staat boordevol informatie over teken en richten zich op iedereen die tijdens werk of vrije tijd met teken in aanraking kan komen.

Foto-credits: www.weekvandeteek.nl