Stinsenplanten op postzegel – Klokkende kievitsbloem, armbloemig look en sneeuwklokje luiden voorjaar in. Op 25 februari 2019 geeft PostNL een nieuwe serie postzegels met bloeiende Nederlandse stinsenplanten uit: de klokkenluiders van de lente. Stinsenplant is de benaming voor een groep planten die van oorsprong voorkwam op landgoederen, boerenhoven en herenhuizen en zich daar handhaafden en verwilderden. Kijk ook eens naar dit artikel op GroenVandaag: Ondersteboven van stinzenplanten.
Stinsenplanten
Postzegel
Stins is het Friese woord voor stenen huis. Deze tien zegels vormen het tweede vel van de tweede serie postzegels met als thema ‘Beleef de natuur’. Speciaal voor verzamelaars en natuurliefhebbers ontwierp de Nederlandse Vereniging van Postzegelhandelaren (NVPH) een eerstedagenvelop. De postzegels en de eerstedagenveloppen zijn vanaf 25 februari verkrijgbaar.
Haarlems klokkenspel
Het woord stinsenplant is waarschijnlijk geïnspireerd door de naam stinzeblomkes. Die gaf de bevolking van Veenwouden aan het bloempje van de knolsteenbreek. Een plantje, dat in de volksmond ‘Haarlems klokkenspel’ wordt genoemd en groeide rondom de Schierstins (een bakstenen woontoren uit 1300). Na 1950 raakte de term ingeburgerd en werden stinsenplanten ook buiten Friesland gevonden, in Groningen worden ze börgbloumkes genoemd.
Klokkenluiders
Stinsenplanten zijn voornamelijk voorjaarsbloeiers met opvallende bloemen. Veel stinsenplanten komen van oorsprong niet in Nederland voor, maar hebben zich aangepast en zijn verwilderd. Sommige stinsenplanten, zoals het sneeuwklokje en het lenteklokje, worden al vanaf de late middeleeuwen gekweekt. Door de komst van de Engelse tuinen kreeg het aanplanten van stinsenplanten een grote impuls.
10 stinsenplanten op 10 postzegels
-kievitsbloem
-kraailook
-vogelmelk
-armbloemig look
-sneeuwklokje
-wilde hyacint
-winterakoniet
-speenkruid
-naakte begijn
-bosgeelster
Verzamelaars
Deze serie van tien stinsenplanten is het tweede vel in het tweede kwartet Beleef de Natuur. In een postzegel-ode aan de natuur bracht PostNL in 2018 vier postzegelvelletjes uit met zegels over reptielen, veldbloemen, insecten en paddenstoelen.
Het tweede postzegelvel in 2019 staat in het teken van de lente en is de opvolger van de serie ‘zoogdieren’ die PostNL in de winter uitbracht. Later dit jaar brengt PostNL nog twee andere postzegelvellen uit met in de hoofdrol vlinders (11 juni) en bomen en bladeren (16 september). Voor alle series ontwerpt de NVPH de eerstedagenvelop. Zie GroenVandaag Facebook fotoalbum voor de 10 stinsenplanten.
De NVPH is de vakorganisatie voor de beroepspostzegelhandel in Nederland. De Nederlandse Vereniging van Postzegelhandelaren is in 1928 opgericht. Jaarlijks geeft de NVPH de postzegelcatalogus uit en ontwerpt ze, in samenwerking met PostNL, zo’n twintig verschillende eerstedagenveloppen. De NVPH heeft 117 leden.
—–
Foto-credits:
-kievitsbloem – Ibulb
-wilde hyacint: Door AnemoneProjectors (talk) – Flickr: Bluebell (Hyacinthoides non-scripta), CC BY-SA 2.0, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=15405682
Nog meer groen op de postzegel
Lees ook deze artikelen op GroenVandaag:
Nederlandse veldbloemen op postzegels
Botanische tuinen floreren op nieuwe postzegels
Stinsenplanten op prachtige nieuwe postzegels