Bollenfamilie – De ondergang van de bollenfamilie Van Waveren is een toneelstuk over de val van deze schatrijke Hollandse ondernemersfamilie, oprichters van de Keukenhof.

Bollenfamilie

Bollenimperium

Het is 1930 als de Theodoor van Waveren zijn testament opmaakt. De bloembollenteler uit Bennebroek besluit zijn bollenimperium, dat zich over de hele wereld uitstrekt, te verdelen onder zijn vier zonen.  De nalatenschap blijkt het startschot van een dramatische familiegeschiedenis. Het ondernemen wordt de zoons opgedrongen, het verraad en de frustratie komen in het kielzog mee. Levens worden verwoest en verraad, gekte en grootheidswaanzin het familiekapitaal laten verdampen.

Het stuk wordt opgevoerd door het Ro Theater en gaat op 2 oktober in premiere in de Rotterdamse Schouwburg. Er wordt gespeeld tot en met 29 november. Van het stuk is ook een boek gemaakt.

For privacy reasons YouTube needs your permission to be loaded.
Ik Accepteer

Geschiedenis

Op de site Alles over Bloembollen kun je lezen over de geschiedenis van de bloembol. Hoe die naar Nederland kwam en via een Vlaams edelman bij Carolus Cluisu, professor en Leiden en baas van de kruidentuin van de universiteit.

Carolus Clusius

Charles de l’Écluse of Carolus Clusius werd in Vlaams Noord-Frankrijk geboren en studeerde rechten en medicijnen. Hij reisde heel Europa rond om planten te verzamelen, beschrijven, kweken en bestuderen, en werd zo één van de eerste echte botanici. Hij had een passie voor planten, maar ook uitstekende contacten met iedereen die in zijn tijd in planten was geïnteresseerd – zijn netwerk wordt op het ogenblik uitgeplozen op het Leidse Scaliger-instituut van de Universiteitsbibliotheek, waar veel van zijn correspondentie wordt bewaard. Hij woonde jarenlang in Wenen, waar hij een tuin aanlegde voor Keizer Maximiliaan II. Daar begon hij met het verzamelen van bolgewassen, waaronder de tulp, die in die tijd in Turkije werd gekweekt. Clusius arriveerde op 19 oktober 1593 in Leiden, waar hij de rest van zijn leven bleef wonen. Born: Hortus botanicus Leiden.

Clusius wordt beschouwd als de aartsvader van de Nederlandse bloembollenteelt. Volgens sommigen was hij de aanstichter van de tulpengekte. Zonder Clusius hadden er geen bollenfamilies zoals die van Van Waveren bestaan. Clusisus buste is te zien in de tuin van het Museum de Zwarte Tulp.

Jou Inhoud Komt Hier