AMSTERDAM –  De Bomenstichting heeft vorig jaar de Bomen van de Ereklasse geïntroduceerd. Daarin krijgen de oudste, mooiste en meest bijzondere bomen van Nederland een plaats. Deze ‘toppers’ zijn opgenomen in het Landelijk Register van Monumentale Bomen. Iedere maand wordt de ‘Top 10’ van één van onze provincies bekend gemaakt. In februari is het de beurt aan Noord-Holland.

Bijzondere bomen van Nederland

De Topbomen worden gekozen op basis van schoonheid, omvang, soort of een ‘bijzonder verhaal’. Belangrijk criterium is ook dat ze zichtbaar moeten zijn voor iedereen. Met deze selectie van ‘Bomen van de Ereklasse’ vestigt de Bomenstichting aandacht op de bijzondere plaats van bomen in onze natuur en cultuur.

bomen noord-holland

Belastingeik, ’s Gravenland
Foto: Simen Brunia

 

 

 

De Top 10 van Noord-Holland en Plantjaar                    

1. De rode beuk van Westerblokker, 1810-1820
2. De dikke platanen van het Leidsebosje, ± 1865
3. De Belastingeiken van ’s-Graveland, 1700-1750
4. De Olifantsiep van Amsterdam, 1900-1910
5. De Zeven Provinciënlinde van Hilverbeek, 1724
6. De Libanonceder in Heemstede, 1730-1770
7. De tulpenboom van Jagtlust, 1861
8. Hollandse linde op heuvel, Nijenburg, Heiloo, 1700-1750
9. De dikke knobbelplataan, Heidense Kerkhof, Westwoud, 1750-1800
10. Knotlinden in Bergen, 1860-1870

 

bomen noord-holland

Platanen, Leidsebosje
Foto: Simen Brunia

De rode beuk van Westerblokker (zie intro-foto)
Deze 200-jarige rode beuk in Westerblokker behoort tot de indrukwekkendste beuken van ons land. Samen met de oude stolpboerderij Westerhout vormt hij een schitterend geheel. Dit is de oudste rode beuk in West-Friesland. De boom heeft zich goed kunnen ontwikkelen in een grote tuin op een oude kreekrug met voedsel en ruimte in overvloed. Hij is dan ook kerngezond.
De bewoners hebben door de jaren heen goed voor de boom gezorgd. In extreem droge tijden hebben ze de beuk van extra water voorzien. Met zijn brede kroon en laaghangende takken brengt de rode beuk veel mensen grote vreugde. Want wat is er nu heerlijker dan rusten in zijn schaduw of langs zijn takken te klimmen?
Op Oosterblokker nr. 68 staat bij de pastorie nog een imposante rode beuk die in 1876 is geplant. Deze boom verkeert in minder goede conditie door de aanwezigheid van dikrand-tonderzwammen.

bomen noord-holland

Belastingeik, ,s-Gravenland
Foto: Siman Brunia

Landelijke spreiding
Bij het samenstellen van de Top 10 per provincie houdt de Bomenstichting rekening met de verscheidenheid aan soorten. Natuurlijk komen landelijke beroemdheden als de Linde van Sambeek, de Troeteleik van Ulvenhout, de Kastanje bij de Koningstunnel in Den Haag e.a. in aanmerking. Maar ook Noord-Hollandse grootheden als de Belastingeiken in ‘s-Gravenland en de Olifantsiep in Amsterdam verdienen onze aandacht.

bomen noord-holland

Platanen, Leidsebosje
Foto: Simen Brunia

Onbekende helden
Tijdens de zoektocht naar geschikte kandidaten ontdekte de Bomenstichting ook schitterende, maar nog vrij onbekende bomen. Op de begraafplaats in Lutten staat b.v. ‘de Apostelenbeuk’ en de oudste peer van Nederland stamt uit 1647 en staat op een hofje in Den Haag.

 

Meer informatie
TopBomen van Noord-Holland
Het Landelijk Register