Tuinafval – Wanneer je actief bent in de tuin produceer je vaak veel afval, zoals bladeren en takken. In plaats van al dit afval zomaar weg te gooien, kun je het op een handige manier hergebruiken. Je kunt het bijvoorbeeld gebruiken als voeding voor kippen of vogels in je tuin, of je kunt het composteren. Hier zijn enkele ideeën om je tuinafval te beperken en zo de hoeveelheid afval te verminderen.

Tuinafval

1- Zorg ervoor dat je terras netjes blijft

Soms kunnen bladeren en andere resten van bloemen en planten, vooral als ze nat worden, ervoor zorgen dat er groene vlekken op je tegels ontstaan. Daarom is het belangrijk om regelmatig je terras schoon te vegen. Zorg ervoor dat je altijd een bezem bij de hand hebt, zodat het niet veel moeite kost om even snel te vegen. Als je veel afval in de tuin hebt, dan kun je een afvalcontainer of container huren. Dit is lekker gemakkelijk aangezien je afval wordt meegenomen en je voor de rest weinig omkijk hebt naar je afval.

2- Hergebruik het overige afval

Geef je restjes een tweede leven! Vaak gooien we de overgebleven stukjes groenten meteen in de prullenbak. Maar wist je dat je ze nog een kans kunt geven? Bijvoorbeeld (zoete) aardappelen, champignons, knoflook en ui kun je opnieuw in de grond planten om ze te laten groeien. Andere groenten zoals sla, prei, venkel, lente-ui, selderij of kool kun je opnieuw laten groeien door simpelweg het onderste deel af te snijden en in een bak of pot met wat water te zetten.

3- Vermijd planten die te snel groeien

Soms willen we snel resultaat, zelfs in de tuin. Planten die snel groeien, zoals bepaalde coniferenhagen, lijken dan erg aantrekkelijk. Maar let op, ze zorgen ook voor extra werk en rommel in de tuin vanwege hun sterke groei. Als je kunt, is het beter om wat geduld te hebben en te kiezen voor planten die langzamer groeien. Klimop is ook zo’n snelle groeier en kan gemakkelijk 10 meter hoog worden. Vind je het vervelend om elk jaar twee meter klimop van de muur te verwijderen? Vervang het dan door een mooie klimplant die kleiner blijft!

Tip: Benut de herfst voor de grotere tuinklussen, dat geeft je tuin een voorsprong in het voorjaar.

Tuinafval: 4 tips voor het beperken ervan

Foto: Manfred Richter, op Pixabay.

4- Zorg ervoor dat katten en duiven niet in je tuin poepen

Je wilt natuurlijk niet dat katten hun behoefte doen in je tuin. Een eenvoudige oplossing hiervoor is het plaatsen van prikkende planten, zoals de vuurdoorn, bij de ingangen van je tuin. Katten houden er niet van om over deze stekelige planten te lopen, dus de kans is groot dat ze jouw tuin vermijden. Het is tevens erg vervelend als je terras en tuin er mooi uitzien en dan komt er een duif die in je tuin poept. Veel mensen hebben hier helaas last van. Duivenpoep bevat salpeterzuur, wat schade kan veroorzaken aan je tuinmeubels en tegels. Gelukkig is de oplossing misschien makkelijker dan je denkt. Je kunt duivenpinnen kopen, dit zijn strips die voorkomen dat duiven op bepaalde plekken kunnen landen. Het is een vriendelijke oplossing voor dieren!

Nog meer tips voor een nette tuin? Lees ook dit artikel: Groene aanslag verwijderen van terras.

Fotocredits introfoto: Matthias Böckel op Pixabay.