Verleidingskunst – Clickbait? Wat is dat nu weer? Wie denk dat de term iets nieuws onder de zon belicht, zit mis. Clickbait is zo oud als de natuur. Ook al doen we in het internettijdperk alsof het een nieuw fenomeen is.
Verleidingskunst
Clickbait is oude verleidingskunst in een nieuwe digitale jas. Het verwijst naar een oeroud principe van aandacht trekken. Met sensationele titels, prikkelende foto’s, gekke filmpjes zoveel mogelijk nieuwsgierigen naar je site of social media pagina lokken in het streven zoveel volgers te strikken.
Foto: Fieke van Slooten, op Pexels.
Verlangen naar opwinding
Clickbait doet een beroep op ons onverzadigbaar verlangen naar opwinding: van laatste roddel en alles onthullende foto tot verlossende gedachte, onbeschrijflijk leed en hartverscheurend drama. Daarbij gaat het niet om de behoefte van de lezer, maar om de behoefte van de mediamaker, die in ruil voor kiks op jacht is naar kliks.
Bestuiving
Clickbait is door de digitale wereld afgekeken. Clickbait, minder geraffineerd, lijkt op bestuiving.
Geuren
Bloemen hebben vaak heerlijke geuren die bedoeld zijn om bestuivende insecten aan te trekken. Deze geuren zijn vaak zoet en aangenaam, waardoor bijen, vlinders en andere insecten naar de bloemen worden gelokt. Deze bestuivers spelen een cruciale rol bij het overbrengen van stuifmeel van de ene bloem naar de andere, waardoor de voortplanting van planten mogelijk wordt gemaakt.
Kleuren
Bloemen zijn vaak opvallend en kleurrijk, wat helpt bij het aantrekken van bestuivers. De heldere kleuren van bloemblaadjes zoals rood, geel, oranje en paars zijn visueel aantrekkelijk voor insecten en vogels. Deze kleuren dienen als signalen die de bestuivers vertellen waar ze nectar kunnen vinden. Planten maken gebruik van deze visuele verleiding om de kans op bestuiving en bevruchting te vergroten.
Beloning
Bloemen produceren nectar, een zoete vloeistof die bestuivers aantrekt. Nectar dient als beloning voor bestuivende insecten en vogels, die de nectar drinken terwijl ze stuifmeel van de ene bloem naar de andere verplaatsen. Door deze beloning aan te bieden, stimuleren bloemen de bestuivers om terug te keren en zo bij te dragen aan de voortplanting van de plant.
Lees ook dit artikel op GroenVandaag: Koud weer zorgt voor minder getelde bestuivers
Korenbloemen en klaprozen
Clickbait is aantrekkelijk verpakte noodkreet om aandacht. Maar de meest ingenieuze site zal nooit in staat de hoogte vorm van verleidingskunst te bereiken, zoals bestuiving wel doet. De klaproos en de korenbloem blijven tot in de eeuwigheid superieur.
Fotocredits introfoto: Kris-Maikel Krister, op Unsplash.
Nog meer over bestuivers
Lees ook deze artikelen op GroenVandaag:
Naturalis start het project Bij en Bijenradar
Lavendel houdt van bijen en vlinders