Schadelijke bladluizen – Wie een tuin of balkon met planten heeft kent het… bladluizen in de zomer. Duizenden piepkleine beestjes die zich te goed doen aan het sap van het jonge groen en tegelijkertijd de plant infecteren met virussen.
Schadelijke bladluizen
Vooral virussen veroorzaken schade aan je planten. In sommige gevallen kan de plant zelfs dood gaan. Schadelijke bladluizen… die wil je niet. En dat hoeft ook niet. En het is ook niet nodig om chemische middelen te gebruiken om bladluizen te bestrijden. Er zijn genoeg tips om het op een groene en duurzame manier te doen.
Azijn
Bestrijden bladluis met azijn is er een van. Het beste resultaat krijg je als je een scheutje azijn samen met een scheutje groene zeep oplost in een emmer water. Vervolgens start je de behandeling door de bladeren en stelen aan te pakken waarop de bladluizen zich genesteld hebben.
Knoflook en brandnetels
Maar er zijn ook andere methoden. Zoals een cocktail van vloeibare zeep, spiritus en regenwater. Of brandnetelwater. Water met knoflook. Zeesop in een plantenspuit. Of de geplaagde planten na zonsondergang besproeien met koud water. Aan koud water hebben bladluizen echt een hekel.
foto, Mauro Pilon, op Unsplash
Lieveheersbeestjes
Je kan ook lieveheersbeestje inzetten voor de bestrijding van bladluizen. Wil je er een echt feest van maken, dan kan je zelfs je eigen bestrijders kweken. Er zijn pakketten in de handel die je stap-voor-stap helpen om een lieveheersbeestjeskweker van je maken. De hongerige larven doen daarna het gewenste opruimwerk. Echte veelvraten die de ene na de andere bladluis opeten. De larven van het lieveheersbeestje worden ook wel roofdieren genoemd. Toch een heel ander imago dan waaraan wij gewend zijn geraakt.
Geluk & biodiversiteit
Wij zien het lieveheersbeestjes als boodschapper van liefde & geluk. Voor natuuractivisten staan de kevertjes voor een gezonde biodiversiteit en beschermers van het leven.
Zinloos geweld
Het lieveheersbeestje is het symbool van de Stichting Tegen Zinloos Geweld. Voor positief zijn. Het insect heeft een hoge aaibaarheidsfactor. De stichting heeft zelfs een stoeptegel ontwikkeld met daarop afgebeeld een lieveheersbeestjes. Het dient als symbool tegen zinloos geweld. Behalve stoeptegels verkoopt de stichting ook vlaggen, buttons en bedeltjes met de beeltenis van een lieveheersbeestje.
Overwinteren
Heb je lieveheersbeestje in je tuin, zorg dan voor een schuilplaats. De meeste inheemse soorten overwinteren buiten in de natuur. Je kan zelfs overwegen om een lieveheersbeestjeshotel in je tuin te zetten. Dan heb je in het vroeger voorjaar, als de dagen weer warmer worden, meteen weer frisse tuinhulpjes.
Fotocredits introfoto, Vincent van Zalinge, op Unsplash
Meer over de tuin in het najaar en winter
Lees ook deze artikelen op GroenVandaag: