Zomerbloeiers – Zomerbloeiers en het verschil tussen bollen, knollen en wortelstokken. Bij bol- en knolgewassen denk je aan bloembollen die in het voorjaar tot bloei komen. Maar wist je dat er ook bollen, knollen en wortelstokken zijn die je tuin in de zomer in volle bloei zetten? Heb je geen tuin? Bloembollen en knollen kun je gerust in potten, kuipen en bakken planten.
In dit artikel wordt uitgelegd wat het verschil is tussen bollen, knollen en wortelstokken. En aandacht voor een passende zondagwandeling.

Zomerbloeiers

Fleurige bloembollen

Een bloembol is een soort ui waar in het midden de bloemknop verscholen zit met daaromheen rokken of schubben. In de rokken of schubben zit de voedselvoorraad. Vanuit de bovenkant van de bloembol groeien stengels en vanuit de onderkant wortels.

zomerbloeiers

Lelie

Een erg geliefde bloembol is de lelie. Deze prachtige zomerbloeier is, in tegenstelling tot de meeste andere bollen, winterhard en kan moeiteloos jaren achter elkaar voor veel bloeiplezier zorgen.
Andere populaire zomerbollen zijn vogelmelk (Ornithogalum), gladiool (Gladiolus) en kuiflelie of ananasplant (Eucomis).

Top 10 populairste knollen

Knollen worden vaak bollen genoemd, maar in werkelijkheid zijn ze toch nét iets anders. Knollen zijn niet opgebouwd uit rokken of schubben, maar bestaan uit één geheel. Het reservevoedsel wordt opgeslagen in de vlezige wortels (wortelknollen) of de stengels (stengelknollen). Op de wortels of stengels zitten okselknoppen (ogen) waar de wortels en uitlopers uit groeien.

zomerbloeiers

Dahlia en Begonia

Eén van de meest gekochte knollen is de Dahlia. Deze schitterende blikvanger brengt vanaf de tweede helft van de zomer tot aan de eerste vorst veel kleur. Ze zijn er in alle kleuren van de regenboog. De knolbegonia is ook een wortelknol en behoort tot de langst bloeiende knollen. Er zijn ontzettend veel wortelknollen met mooie bloemen.

zomerbloeiers

We hebben de 10 populairste op een rijtje gezet.
-Lelie (Lilium)
-Begonia
-Afrikaanse lelie (Agapanthus)
-Gladiool/Zwaardlelie (Gladiolus)
-Geluksklaver (Oxalis)
-Aronskelk (Zantedeschia)
-Ranonkel (Ranunculus)
-Bloemriet (Canna)
-Cyclaam (Cyclamen)
-Windbloem (Anemone coronaria ‘De Caen’)



Bijzondere wortelstokken

Wortelstokken zien er heel anders uit dan bollen en knollen. Het zijn ondergrondse, meestal horizontaal lopende stengels. Het eind van de wortelstok buigt vaak weer omhoog en vormt zo weer een nieuwe plant.

zomerbloeiers

Iris

We hebben een aantal fraaie exemplaren voor je op een rijtje gezet:
-Baardiris (Iris germanica)
-Japanse iris (Iris ensata)
-Incalelie (Alstroemeria)
-Gemberlelie (Hedychium)
-Salomonszegel (Polygonatum)
-Pioenroos (Paeonia)

Praktische tuinweetjes

Zomerbollen, knollen en wortelstokken kunnen in het voorjaar na de laatste vorst, in april of mei, worden geplant. Als je rekening houdt met de verschillende bloeiperioden en hoogten heb je van juni tot en met oktober een sfeervolle tuin. Alleen in droge perioden hebben ze water nodig. Als ze slap gaan hangen, geef je ze gewoon een slok water en ze gaan vanzelf weer stralen.
Vergeten een bosje bloemen te kopen voor in huis? De meeste bloemen zijn geschikt om in een vaas te zetten, dus pluk ze maar uit je tuin!
Meer weten over zomerbloeiers die sfeer maken in de tuin? Kijk dan op bloembol.org.

En er zijn natuurlijk nog veel meer prachtige zomerbloeiers om van te genieten, bijvoorbeeld Lupine.