HILVERSUM – In de laatste aflevering van het seizoen van Robs Grote Tuinverbouwing wil Ivo even aandacht voor de onvolprezen zonnehoed. een plant waarvan hij vindt dat iedereen er een tje in zijn tuin zou moeten hebben staan. De zonnehoed heeft niet alleen spectaculaire bloemen met een hoog hart; de plant wordt ook een geneeskrachtige werking toegekend.

Zonnehoed

Het is in ieder geval een plant die bij de zomer hoort. Kleurrijk en sierlijk zindert hij in de zon. Bloeit de statige zonnehoed, dan weet je dat het hoogzomer is.

echinacea, zonnehoed

echinacea, zonnehoed

 


Zonnehoed
Het hart van de zonnehoed (officieel Echinacea) is spectaculair en lijkt zich tijdens de bloei vanuit de bloem te verheffen. Omdat de bloemblaadjes een beetje hangen lijkt het zo net een zonnehoed. Het betreft een kruidachtige plant uit de asterfamilie met lange, elegante stengels. Zonnehoed is een makkelijke plant, kan goed tegen een beetje droogte en wordt gemiddeld 90 cm.

Vlinders
De oervorm is de Echinacea purpurea die zijn naam dankt aan de purperkleurige bloemblaadjes. Door veredeling is er nu veel meer keuze, van zacht geel tot paars, van zalm tot wit en van oranje tot groen.
Zelfs in bloemvorm komt er steeds meer variatie van enkelbloemig tot en met gevulde harten. De bloemen zijn ook bijzonder goed als snijbloem te gebruiken en zelfs te drogen. Een plant produceert een fijne honinggeur die bijen, vlinders en andere insecten aantrekt.

 

Oorsprong
Oorspronkelijk komt de zonnehoed uit Noord-Amerika waar hij op de droge prairies van de zuidelijke staten groeide en later ook voorkwam in de loofbossen in het westen en midden van de Verenigde Staten. Indianen gebruikten de plant toen al eeuwenlang als bestrijder van infecties. In de 17de eeuw kwamen met terugkerende emigranten de eerste planten naar Europa. Hier is het een typische borderplant, al zie je hem de laatste jaren ook steeds vaker als kuipplant.

echinacea, zonnehoed

 

Trivia
-Aan de plant worden geneeskrachtige krachten toegedicht, vooral bij verkoudheid en griep, maar doorslaggevend wetenschappelijk bewijs is hier niet voor.
-De naam ‘Echinacea’ komt van het Latijnse woord ‘ekhinos’ en betekent ‘egel’, het verwijst naar het sprietige hartje van de bloem.

bron: www.mooiwatplantendoen.nl

 

Robs Grote Tuinverbouwing
Meer over de zonnehoed vanmiddag in Robs Grote Tuinverbouwing. En natuurlijk ook in de column van Tuinman Ivo op Plantplezier.

Ivo Putman, Plantplezier

 

Tuinman Ivo
Ivo Putman is de rechterhand van Rob Verlinden in het SBS6-programma Robs Grote Tuinverbouwing. Ivo is ook het gezicht achter Plantplezier, het groenplatform voor iedereen die meer wil weten over tuinieren en de nieuwste trends in tuinland.

 

Robs Grote Tuinverbouwing
Elke zaterdag, 17.00 uur, SBS6

Ga naar Plantplezier voor de volledige lijst van planten die in de uitzending van 10 juni zijn gebruikt.