Op de bres voor vlinders – De inwoners van Zuid-Holland zien de ernst van het verdwijnen van de vlinder in: meer dan 4.000 mensen hebben gehoor gegeven aan de noodoproep van Stichting het Zuid-Hollands Landschap om deze belangrijke bestuiver te beschermen. Een grote steun in de rug voor de boswachters die dag in dag uit bezig zijn om de biodiversiteit in hun gebieden te vergroten, waardoor de vlinder en vele andere soorten weer een kans krijgen.

Op de bres voor vlinders

Dit artikel is verzorgd door Zuid-Hollands Landschap

Vlinderpopulatie

Vlinders in Nederland verkeren in grote problemen. In de afgelopen dertig jaar is de helft van de vlinderpopulatie verdwenen. Dankzij gespecialiseerd beheer gaat het in de verschillende natuurgebieden van Het Zuid-Hollands Landschap iets beter. Nu de temperatuur stijgt, zien boswachters op veel plekken de eerste vlinders uit hun pop komen. Gelukkig weten verschillende soorten de beschermde natuur nog altijd te vinden.

Zuid-Holland op de bres voor vlinders

Foto: Geaderd witje, fotograaf R. Oostveen

Bloeiende kruiden

In de Krimpenerwaard bijvoorbeeld, doen de orchissen het goed; dit duidt op gezond blauwgrasland. In de polder ziet het op plekken paars van de Spaanse ruiters en geel van het streepzaad. Dit levert prachtige plaatjes op én volop voedsel voor de vlinder. Hoopvol voor bedreigde soorten als de argusvlinder en de zilveren maan.

Op natuureiland Sophiapolder staan allerlei kruiden op de dijk in bloei. Elke vlinder heeft zijn voorkeur: op fluitenkruid komt bijvoorbeeld, als een van de weinige dagvlinders, het landkaartje af. De grote kaardenbol is een nectarplant voor meerdere vlindersoorten. Hopelijk zien we deze zomer volop bruine blauwtjes en kleine vuurvlinders op de dijk fladderen.

Zuid-Holland op de bres voor vlinders

Foto: Spaanse ruiters, fotograaf R. Vinke.

Judaspenning

In De Holle Mare op Voorne-Putten bloeien door handmatig inzaaien zowel nectar- als waardplanten zodat vlinders én hun kroost aan tafel kunnen. Judaspenning is bijvoorbeeld voor het oranjetipje een belangrijke voedingsbron voor zowel de rups als de volwassen vlinder. De pinksterbloem brengt de rupsen van het klein geaderd witje groot.

In de duinnatuur van Langeveld spot je met een beetje geluk vlinders als het icarusblauwtje, de gehakkelde aurelia en de aardbeivlinder. Op de voedselarme grond staan daar bloeiende kruiden en de open plekken en poelen zorgen voor een grotere soortenrijkdom.

Excursies

Genieten van wat de boswachters elke dag zien? Het Zuid-Hollands Landschap organiseert regelmatig excursies om geïnteresseerden meer te vertellen over de prachtige soorten planten en dieren in onze natuur. Zaterdag 13 juli is de eerstvolgende, met een hoofdrol voor vlinders.

Fotocredits introfoto: Atalanta op Koninginnenkruid, fotograaf L. Linnartz