4 vergroentips – Het voorjaar… de perfecte tijd voor het creëren van je eigen groene paradijsje. Goed voor jou, je buren en insecten en vogels. Wil jij je een plantje of struikje bijdragen, maar weet je niet waar te beginnen… Groenburgemeester Sanne Vogel geeft tips.

4 vergroentips van de groenburgemeester

tegelwippen

Tip 1 – Ga tegels wippen

Door het veranderende klimaat hebben we in Nederland steeds vaker last van piekbuien. Dit water wordt maar moeizaam opgenomen in onze betegelde bodems. Tijdens het NK Tegelwippen gaan gemeenten met elkaar de strijd aan om zo veel mogelijk tegels te vervangen voor groen in de buurt. Iedereen kan meedoen door tegels te wippen in zijn eigen voor- of achtertuin of langs de gevel. Let op dat je minimaal 30 centimeter diep afgraaft om bloemen en planten te laten groeien en bloeien. Wist je dat je tegels vaak gratis kunt inleveren bij de milieustraat?

4 vergroentips

Tip 2 – Leg een geveltuintje aan

Voor het aanleggen van een geveltuin verwijder je 1 à 2 stoeptegels voor de gevel van je woning. Let op: de spelregels voor het aanleggen van een geveltuin verschillen per gemeente. Voor de beplanting moet je rekening houden met een maximale groeihoogte. Vermijd giftige planten en planten woekeraars zoals bamboe.
Plant je op het noorden met veel schaduw, dan werken planten als de klimop, elfenbloem en hulst goed. In het oosten of westen met halfschaduw zijn viooltjes, passiebloemen of akelei geschikt en op het zuiden volop in de zon doet de zonnehoed, lavendel of de Oost-Indische kers het goed. Een van de bekendste gevelplanten voor een plek op het zuiden blijft toch wel de kleurrijke stokroos. Meer tips voor een geveltuin.

Lees ook dit artikel op GroenVandaag over buurtvergroening: Groendoeners gezocht voor buurtvergroening

4 vergroentips

Tip 3 – Beplant een boomspiegel

Een boomspiegel is een stuk grond rond een boom waar geen onkruid groeit en geen klinkers of tegels liggen. Door het beplanten van de boomspiegel kunnen de bomen meer voeding, lucht en water opnemen en het maakt jonge bomen een stuk minder kwetsbaar. Bovendien oogt het geheel een stuk gezelliger en is de toevoeging van planten enorm bevorderlijk voor de biodiversiteit. Geschikte planten voor een boomspiegel zijn vrouwenmantel, ooievaarsbek en smeerwortel.

geraniumcampagne

Tip 4 – Een groen balkon

De planten die je in een plantenbak of -pot wilt plaatsen moeten sterk zijn en het ook goed doen met weinig ruimte. Wil je een romantische plantenpot, dan misstaat het vingerhoedskruid er zeker niet in. De plant trekt ook nog eens hommels en bijen naar je balkon. Andere geschikte planten zijn onder andere de hangpetunia, lobelia, Franse of Tiroler hanggeranium, vlijtig liesje, ballonklokje en natuurlijk viooltjes.

Subsidies en kortingen

Er zijn diverse subsidies om jouw buurt groener en duurzamer te maken. Bijvoorbeeld subsidie voor de aanschaf van een regenton, via de gemeente of waterschap aan te vragen. Daarnaast zijn er subsidies en kortingen om zelf of met je buren een groendak aan te leggen. Zo kun je denken aan een dak dat bestaat uit mossen, sedum en kruiden.

Mocht je niet in aanmerking komen voor de subsidie, dan kun je gebruikmaken van de landelijke korting.

Behalve deze 4 vergroentips kan je natuurlijk nog veel meer doen om je leefomgeving te vergroenen: en dat is hard nodig.