Je eigen tuinkas – Zoek je een manier om het hele jaar door te genieten van een moestuin? Dan is een tuinkas een hele mooie aanwinst. Je kunt dit soort kweekkassen kant-en-klaar kopen, maar handige klussers kunnen er ook zelf eentje bouwen. Bijvoorbeeld met gebruik van polycarbonaat platen. Deze platen zijn licht van gewicht, erg duurzaam en bovendien makkelijk te bewerken. Je kunt er dus prima zelf mee aan de slag!
Je eigen tuinkas
Foto: Nippelsn, op Pixabay.
Voordelen van polycarbonaat kanaalplaten
Er zijn diverse redenen om gebruik te maken van polycarbonaat kanaalplaten. Eén van de belangrijkste voordelen is de duurzaamheid. Polycarbonaat is zeer sterk: ongeveer 250 keer zo sterk als normaal glas. Daarnaast is het materiaal een beetje flexibel, waardoor het niet zomaar kan breken of splinteren. De platen zijn weersbestendig en kunnen wel tegen een stootje. Door het lichte gewicht en de goede bewerkbaarheid zijn de platen perfecte ramen en dakbedekking voor een tuinkas. Polycarbonaat kanaalplaten worden ook wel tunnelplaten of meerwandige platen genoemd. Dit komt door de holle ruimtes tussen de doorzichtige kunststof lagen. De tussenschotten zorgen voor extra stabiliteit.
Maatwerk en kleurmogelijkheden
Polycarbonaat platen zijn verkrijgbaar in diverse kleuren. De standaard variant is helder en vergelijkbaar met glas. Daarnaast kan er worden gekozen voor een opaal, brons of smoke look. Deze soorten zijn transparant, maar ook voorzien van een kleurtint. Alle plaatsoorten zijn op maat te maken. Een alternatief voor maatwerk polycarbonaat is plexiglas op maat.
Fundering van de tuinkas
Een stevige fundering is essentieel voor een duurzame en veilige tuinkas. Besteed hier dus voldoende aandacht aan. Zorg ervoor dat de ondergrond egaal is. Maak daarnaast sterke funderingsbalken van kwalitatief (hard)hout. Impregneer het hout om vochtproblemen en houtrot te voorkomen.
Stevig frame en juiste dakconstructie
Bouw eerst een frame voordat je aan de slag gaat met de polycarbonaat panelen. Bepaal de dakconstructie en creëer de dakspant. Het framewerk moet stevig op de fundering staan. Vervolgens kun je al het plaatmateriaal bevestigen met gebruik van aluminium U-profielen. Monteer deze profielen op de staanders en laat de polycarbonaat ramen er voorzichtig in zakken. Werk de nok af met een nokvorst.
Naden nauwkeurig afwerken met kit
Zodra de tuinkas staat, werk je alle naden nauwkeurig af met kit. Kit langs de randen van de beglazing en langs de naden van de nokvorst. Op deze manier blijft alles stevig op zijn plek en zullen de platen niet gaan klapperen in hun profiel.
Nu je tuinkas staat, kan je ook nadenken om een stukje tuin te benutten voor het kweken van eigen eten onder de blote hemel. Lees dan hier hoe je een moestuin opstart. Je kan ook nog kleiner starten met een moestuinbak.
Fotocredits introfoto: Yan Krukau, op Pexels.
Nog meer over eten uit eigen tuin
Lees ook deze artikelen op GroenVandaag:
Opmars kleinschalige moestuin zet door
Moestuinieren
Zo start je een moestuin
Moestuinieren met Floor Korte, ga ontstreden
14 vaste moestuinplanten voor makkelijk moestuinieren