Colchicum – Wat hebben Colchicum, Rob Verlinden en de Griekse tovenares Medea met elkaar gemeen? Tuinman Ivo vertelt het morgen in zijn vlog in het TV-programma Robs Grote Tuinverbouwing op SBS6.

Colchicum

Herfsttijloos

Het bijzondere bolletje met de vele namen: herfsttijloos, levensbloem, spinbloem, naakte begijn en kale juffer. Ivo vergelijkt de bol met Rob Verlinden, en redt zich hier weer uit. Daarvoor heeft hij wel de mythologische Griekse Medea nodig. De tovenares uit het klassieke koninkrijk Colchis. Bekend van het gulden vlies, het gouden schapenvacht, en… van het bolletje Colchicum. Zonder Medea was dat er niet.  Want op de plek waar zij druppels van haar onsterfelijkheidsserum liet vallen, kwam het bloemetje spontaan op.

herfsttijloos_veld

Droogbloeier

Colchium is een droogbloeier. In augustus kan men de droge knollen van Colchicum voor het raam zetten. Zonder dat ze vocht en aarde krijgen ontwikkelen ze bloemen.

Na de bloei kan men de droogbloeier buiten planten. Het best in een iets vochthoudende en voedzame grond. De standplaats kan zonnig. De knollen 0-20 cm diep planten op een onderlinge afstand van 15-20 cm. In groepjes van vijf tot tien stuks bij elkaar. Hoe langer ze vaststaan, des te rijker ze bloeien. De planten zijn winterhard. In het voorjaar ontwikkelen de bladeren zich, die in juni geel worden en moeten afsterven om een volgende bloei weer mogelijk te maken: vandaar de kale juffer.

Tuinman Ivo

Ivo Putman is de rechterhand van Rob Verlinden in het SBS6-programma Robs Grote Tuinverbouwing. Maar Ivo is ook het gezicht achter Plantplezier, het groenplatform voor iedereen die meer wil weten over tuinieren en de nieuwste trends in tuinland.

Plant Plezier

Robs Grote Tuinverbouwing
Zaterdag, 17 september, 17.00 uur
SBS6