Dianthus Hypnosis – Dianthus komt van Dios en Anthos, wat God en bloem betekent. Divine Flowers zeggen de Engelsen. Godsbloem of goddelijke bloem zeggen wij.
 Divine Flowers is ook de naam van het bedrijf waar de mooie anjer ‘Hypnose’ vandaan komt… en 80 andere soorten anjers in allerlei verschillende kleuren.
Dianthus Hypnosis werd voorheen alleen in Colombia geteeld. Nu voor het eerst dus ook in Nederland. Een plekje in de schijnwerpers is dus wel verdiend.

Dianthus Hypnosis

Door Florapodium

Aalsmeer

dianthus hypnosis, anjer
Anjer

Dianthus Hypnosis heeft grijze en blauwachtige tinten, afgewisseld met felle roze linten die wel licht lijken te geven.
De kleur van deze bloem zie je eigenlijk nergens en kan daardoor juist goed gecombineerd worden met andere bloemen. De Hypnosis van Divine Flowers lijkt onder de Nederlandse omstandigheden zelfs wat rozer te kleuren.

godsbloem

De kwekerij

Divine Flowers is een samenwerkingsverband tussen Martin Zwinkels, Ed Toussaint en Chris Doelman. Met hun 80 verschillende soorten mag je wel zeggen dat het anjer-specialisten zijn.
De anjer is een sterke bloem met een lange houdbaarheid. De Hollandse ruiken vaak sterker dan de geïmporteerde. Dit komt waarschijnlijk omdat de bloemen hier in een rijper stadium gesneden worden dan in het buitenland. Ook lijken de bloemen hierdoor een betere kleurintensiteit te krijgen.
Ieder jaar wordt er in de kas 1 bed geteeld met allerlei proefproducten. Hieruit wordt er een selectie gemaakt. In eerste instantie twijfelden de kwekers over de Hypnosis. Het duurde even voordat er een optimale teelt was. Nu zijn ze trots op deze nieuwe variant.

LEESTIP: Lees ook dit artikel op GroenVandaag: Scabiosa caucasica Davida, in de schijnwerpers

dianthus hypnosis, anjer

De teelt

Divine teelt zowel tros als standaard anjers. Zo veel als mogelijk met biologische bestrijdingsmiddelen. De spint wordt met roofmijt phytoseiulus bestreden en met schimmels de trips. Ook wordt er gebruik gemaakt van een gesloten watersysteem waardoor er geen water meer geloosd hoeft te worden.
Het water in de kwekerij krijgt door middel van een watervalletje meer zuurstof. Dit is beter voor het biologische leven in het water.
Alleen al het geven van water is een hele klus voor Ed. Elk bed anjers heeft een andere hoeveelheid nodig. Ed weet op gevoel welke soort hoeveel water nodig heeft.

LEESTIP: Lees ook dit artikel op GroenVandaag: Vrijwilligers verrassen met anjers

godsbloem

Ethyleen

Alle anjers worden voor behandeld met zilverthiosulfaat (STS), een middel dat de veroudering door ethyleen tegengaat. Anjers zijn zeer gevoelig voor ethyleen, dat onder andere in uitlaatgassen zit en door rijpend fruit wordt afgegeven.
Door het voorbehandelingsmiddel STS zijn de bloemen tot wel 5 tot 10 dagen langer houdbaar.

godsbloem

Gepluisd

Anjers groeien van nature in een tros. Ook de welbekende ‘standaard’ anjers. Alle knoppen die ontstaan worden echter uit het gewas ‘gepluisd’, waardoor de andere knop kan doorgroeien en groot en sterk kan worden.

Nadat de anjers zijn gesneden, gaan ze naar de ruimte waarin ze worden gesorteerd op kwaliteit. Daarna worden ze met de hand in bossen op een machine gelegd die de bossen stiekt en inhoest. De anjers kunnen dan naar bloemisten over de hele wereld.

Meer informatie over de kweker op www.divineflowers.nl