Duurzaamheid in je wijk – Individualisme viert steeds meer hoogtij in onze maatschappij en dat is enerzijds positief. Het is namelijk fijn wanneer iedereen uniek is en weet wat hij of zij wil. Dat je niet alleen voor de groep leeft, maar ook kijkt naar wat jou gelukkig maakt. En dat er bijvoorbeeld niet veel sprake is van groepsdruk. Tegelijkertijd heeft individualisme echter ook een keerzijde. Het kan namelijk ook zorgen voor eenzaamheid. Mensen kijken minder naar elkaar om en dat is slecht voor de sociale cohesie en de mens is uiteraard wel een groepsdier.
Duurzaamheid in je wijk
Fotocredits introfoto: djedj, op Pixabay
Beter klimaat
Daarom is het wel belangrijk om als bewoner in je wijk te investeren, want daar krijg je ook veel voor terug. Tegenwoordig zie je dat steeds meer wijkraden de focus op duurzaamheid leggen en dit onder alle inwoners van de wijk willen stimuleren voor een beter klimaat. Dit is zeker haalbaar, maar hoe kun je dit als wijk dan gezamenlijk realiseren? We geven je in dit artikel graag enkele tips.
Foto: Henning Westerkamp, op Pixabay.
Duidelijke afspraken met elkaar maken
Als je duurzaamheid in de wijk wilt stimuleren, dan is het allereerst van belang om duidelijke afspraken met elkaar te maken. Dit kun je bijvoorbeeld regelen in het buurtcentrum tijdens een vergadering. Het kan dan bijvoorbeeld gaan om het verduurzamen van de woningen in de wijk. Dat je bijvoorbeeld afspreekt dat jullie alleen nog maar tweedehands of duurzame producten kopen. Denk aan duurzame tapijttegels van Sparo gezamenlijk aankopen. Maar natuurlijk moet je ook op een praktische manier afspraken met elkaar maken. Denk aan het scheiden van afval, schoonmaakinitiatieven en ga zo maar verder.
LEESTIP: Lees ook dit artikel op GroenVandaag: Dio eerste groenburgemeester van Amsterdam
De wijk vergroenen
Verduurzaming in de wijk vindt niet alleen aan de ‘binnenkant’ van de woningen plaats, maar het is uiteraard ook relevant om het aangezicht van de wijk te veranderen door de wijk van meer groen te voorzien. Dit kun je bijvoorbeeld realiseren met een gemeenschapstuin. Dergelijke tuinen worden niet beheerd door de lokale overheid, maar door de omwonenden.
Met een dergelijke tuin kan er gemakkelijk worden bespaard op de gemeenschappelijke kosten en tegelijkertijd is het goed voor de sociale verbinding in een wijk. Mensen maken namelijk sneller een praatje met elkaar wanneer ze samenwerken. Ook is je eigen groente verbouwen natuurlijk leuk en kinderen leren op die manier ook veel van de wereld om hen heen. Bovendien is een gemeenschapstuin ook goed voor het ecosysteem.
Educatie
Educatie is en blijft een van de fundamenten van een succesvol land en een kenniseconomie. Daarom is het belangrijk om veel te investeren in onderwijs en tegelijkertijd educatie ook op andere manieren vorm te geven door bijvoorbeeld meer de focus te leggen op duurzaamheid en het belang daarvan. Als jongeren hier al op jonge leeftijd van op de hoogte zijn, dan creëer je daarmee bewuste burgers. In je wijk kun je in centra jongeren, en natuurlijk ook ouderen, van informatie voorzien.
Meer over vergroenen van de leefomgeving
Lees ook deze artikelen op GroenVandaag:
Provincie subsidie voor groene buurtinitiatieven
Leefomgeving opwaarderen met openbaar groen
WWF: “Nederlandse natuur in grote problemen”
Zijn tuinen de redding voor insecten en kleine dieren?
Nationaal Tuinonderzoek moet leiden tot vergroenen
Blinde muur nu groene blikvangende plantenwand