Generaal Middendorp – Vandaag, op de nieuwssite van de NOS, de oproep van generaal Middendorp aan de wereld om groen te gaan denken en doen. Conflicten in de wereld, zegt hij, zijn grotendeels terug te voeren op de klimaatveranderingen.

Generaal Middendorp

Klimaat

Droogte, schaarste, opwarming en overstromingen zorgen voor grote instabiliteit die veelal leidt tot conflicten.

Het is een opmerkelijk bericht

Niet vanwege de inhoud. We weten al lang dat groen een oplossing is voor veel serieuze problemen. De hoek waaruit het bericht komt, is opmerkelijk. Hier spreekt geen milieu- of natuurbeweging, maar de Commandant der Strijdkrachten. Dergelijke bondgenoten zijn ongekend, maar niet minder noodzakelijk. We kunnen er aan toevoegen dat groen bovendien en ontegenzeggelijk multilaterale cohesie bewerkstelligt. Dit is een blik op de wereld en de toekomst die bijval verdient.

Wat klimaatverandering teweeg kan brengen laat dit NOS zien met bijgevoegde clip. Zie het nieuwsbericht van de NOS.

Intro-foto, RGB stock, Zela, Marja Flick-Buijs, Verzorging van de wereld.

For privacy reasons YouTube needs your permission to be loaded.

LEESTIP: Lees ook dit artikel op GroenVandaag: Meteoroloog Reinier van den Berg opent Lentetuin

Generaal Middendorp roept op tot groen denken

Klimaatgeneraal

In 2016 hield toenmalig Commandant der Strijdkrachten Tom Middendorp een toespraak in het Vredespaleis, waarin hij waarschuwde voor de gevolgen van klimaatverandering. Na afloop werden zijn woorden al snel opgepakt door de media. ‘Middendorp zegt dat klimaatverandering de wereldvrede bedreigt’, schreef de NOS op haar website. De toon was gezet, ‘de klimaatgeneraal’ was geboren.

Dankzij zijn jarenlange ervaring weet Middendorp precies hoe het leger te werk gaat. Het viel hem op dat er heel weinig aandacht was voor het klimaat, en hoe schadelijk dat is voor ons voortbestaan. Met zijn blik op de toekomst gericht laat Middendorp in Klimaatgeneraal zien dat klimaatverandering en onze veiligheid sterk met elkaar zijn verbonden. Vaak ontstaan conflicten, of zelfs oorlogen, door schaarste.

Migratie en extremisme

Ook kan die schaarste leiden tot migratiestromen en een voedingsbodem zijn voor extremisme. Zo is met name het toenemende tekort aan water een belangrijke aanjager van spanningen. Maar gelukkig zijn er ook oplossingen: van het omvormen van instituties als de NAVO en krijgsmachten wereldwijd tot aan het opvangen van water uit woestijnlucht; en van samenwerking op het gebied van energieveiligheid tot aan kernenergie als tussenoplossing.

Klimaatverandering is de grootste uitdaging van deze tijd, maar wij moeten het verschil maken.