Gevallen helden – JUB Holland, bloembollenkweker uit Noordwijkerhout, was woensdag de ‘held’ van De Grebbeberg. Nadat hij het nieuws hoorde dat noodweer de helft van de – inmiddels opgeruimde – 10.000 tulpen bij de graven op het militaire Ereveld had verwoest, schonk hij spontaan enkele duizenden nieuwe exemplaren. Precies op tijd om ze nog in de grond te zetten.
Gevallen helden
Medewerkers van de Oorlogsgravenstichting (OGS) waren daar woensdag tot laat in de middag mee bezig. Vrijdag moeten tulpen volop in bloei staan. Kweker Dolf Uittenbogaard van JUB: “Deze helden hebben hun leven gegeven in de strijd tegen Duitse bezetter.”
Beheerder Charles Willemsen zegt “dolblij te zijn met dit fantastische initiatief. Anders had het Ereveld er vrijdag een stuk minder representatief uitgezien.” Met de nieuwe voorjaarsbloeiers is de nationale driekleur bij elk graf toch weer hersteld: oranje en rode tulpen, witte zerk en blauwe viooltjes.
Nationale herdenking Grebbeberg
Komende vrijdag wonen prinses Margriet en mr. Pieter van Vollenhoven de nationale herdenking in Rhenen bij. Militair Ereveld de Grebbeberg is de eerste oorlogsbegraafplaats van Nederland. Regelmatig worden er militairen uit de Tweede Wereldoorlog herbegraven die elders in Nederland zijn gesneuveld en in familiegraven lagen begraven. Het ereveld telt nu ruim 850 graven. Sinds 1946 doet deze begraafplaats dienst als een van de drie nationale herdenkingsplekken.
Lees ook dit artikel op GroenVandaag: Virtuele herinnerboom biedt steun.
Militair Ereveld
“Het Militair Ereveld Grebbeberg bij Rhenen is de eerste oorlogsbegraafplaats van Nederland. Hier liggen meer dan 400 Nederlandse militairen die sneuvelden tijdens de Slag om de Grebbeberg. Na de overgave zijn zij begraven in de grond die zij met hun leven verdedigden. Ook Duitse militairen werden hier aanvankelijk begraven, zij zijn later overgeplaatst naar de Duitse militaire begraafplaats in Ysselsteyn (Limburg). Vanaf 1946 worden op de Grebbeberg ook militairen begraven die op andere plaatsen in Nederland tijdens de meidagen van 1940 om het leven kwamen. Het ereveld telt nu ruim 850 graven.” Bron: oorlogsgravenstichting
Fotocredit: VidiPhoto
LEESTIP: Lees ook dit artikel op Groenvandaag: Tulpenrondleiding door tulpengebied Heemskerk
Meer over uitvaart en groen
Lees ook deze berichten op GroenVandaag:
De psychologie achter natuurbegraven
Meer belangstelling voor natuurlijke uitvaart
Duurzame bloemen op milieuvriendelijke uitvaart
Moderne uitvaart kan niet zonder bloemen