Vleesetende planten – Op de openingsdag van de tentoonstelling Vleesetende Planten tentoonstelling geeft Norbert Peeters een lezing over de vleesetende planten van Darwin. De lezing heeft als titel: Darwins Little shop of Horrors.
Vleesetende planten
Origin of Species
Charles Darwins Origin of Species was niet zijn enige bestseller. Sterker nog, zijn boek Insectivorous Plants verkocht veel beter. In dit boek haalt Darwin vleesetende planten uit het fabelrijk van de Victoriaanse fictieboeken. Hierin beantwoordt hij niet alleen de vraag hoe zij prooien vangen en verteren maar ook waarom sommige plantensoorten er zulke vreemde eetgewoontes op na houden.
Tentoonstelling Vleesetende Planten
van 11 tot en met 20 augustus
Hortus botanicus Leiden
Rapenburg 73
2311 GJ Leiden
LEESTIP: Lees ook dit artikel op GroenVandaag: Tentoonstelling vleesetende-planten in Hortus
Carnivoren
Waar komt deze fascinatie voor vegetatieve vleeseters vandaan? Deze belangstelling is deels te danken aan het feit dat planten normaliter op de laagste trede in de voedselpiramide staan. Vleesetende planten draaien de rollen om. Via ingenieuze carnivore contrapties verleiden, vangen en verteren zij een verbazingwekkende hoeveelheid prooidieren.
Tegelijkertijd vormen deze plantensoorten voortreffelijke voorbeelden van evolutie. Op fraaie wijze illustreren deze vleeseters het geweldige aanpassingsvermogen van de levende natuur. Tijdens de lezing worden zonnedauw, venusvliegenval en vele andere vegetatieve vleeseters besproken
De lezing is gratis toegankelijk en vindt plaats in het Lipsius-gebouw van de Universiteit van Leiden, naast de Hortus, Zaal 0.19.
Norbert Peeters en GroenVandaag
Norbert Peeters is filosoof, archeoloog en schrijver. In 2016 werd zijn boek Botanische Revolutie, de plantenleer van Darwin genomineerd voor de Jan Wolkers-prijs.
In het kader van de tentoonstelling Kroonjuwelen uit Azië die dit jaar in Hortus botanicus Leiden te zien is, schrijft Norbert Peeters stukken voor GroenVandaag waarin bijzondere planten uit Azië in de schijnwerpers worden gezet.
Meer info:
–Tentoonstelling
–Kroonjuwelen uit Azië
Meer over Hortus Leiden
Lees ook deze artikelen op GroenVandaag:
Hortus, kroonjuweel (8): de vergifboom
Nieuwe Hortus-ijsjes met zoethout en rabarber
Hortus, kroonjuweel (7): de Doerian
Hortus, kroonjuweel (4): filosofensteen
Hortus, kroonjuweel (3): nootmuskaat
Hortus staat in het teken van specerijen
Onno Kleyn schrijft 8 recepten voor de Hortus
Hortus eert plantenverzamelaar Von Siebold
Tweede zondagwandeling in Hortus Leiden