Houtstook – De fikse stijging van de gasprijzen heeft ervoor gezorgd dat de vraag naar haardhout sinds vorige zomer enorm is gestegen. Wie nog over een stookkanaal beschikt kan zijn energiekosten drukken door hout te stoken.

Houtstook

Houtstook, waar moet je op letten

Hoewel het stoken van hout (nog) niet verboden is, worden de eisen die aan houtkachels worden gesteld strenger en de kachels efficiënter in hun warmteafgifte. Maar waar komt het hout vandaan? Haardhout kopen zelf is niet het probleem, maar hoe weten we dat wat we kopen ook verantwoord is? Hoe achterhalen we bijvoorbeeld de herkomst beuken haardhout? Daarvoor moet je letten op het FSC®-certificaat.

Houtstook, waar moet je op letten

Foto: Hans Isaacson, op Unsplash.

Forest Steward Council

Forest Stewardship Council is een internationale non-profitorganisatie die zich inzet voor verantwoord bosbeheer. Het FSC-certificeringssysteem is ontwikkeld om consumenten de garantie te bieden dat hout afkomstig is uit duurzaam beheerde bossen.

Verantwoord bosbeheer

Verantwoord bosbeheer houdt rekening met ecologische, sociale en  economische aspecten. Bij FSC-gecertificeerd stamhout wordt ervoor gezorgd dat de bossen waaruit het hout afkomstig is, op een manier worden beheerd die de biodiversiteit behoudt, de negatieve impact op het milieu minimaliseert en de rechten en het welzijn van de lokale gemeenschappen respecteert.

Criteria

Om het FSC-certificaat te verkrijgen, moeten bosbeheerders aan strenge criteria voldoen. Ze moeten bijvoorbeeld aantonen dat ze de inheemse flora en fauna beschermen, dat ze de bodem en het water behouden en dat ze de rechten van inheemse volkeren en arbeiders respecteren. Bovendien moeten ze zorgen voor een transparante en verantwoorde bedrijfsvoering.

Bescherming van bossen

Het gebruik van FSC-gecertificeerd stamhout draagt bij aan de bescherming van bossen over de hele wereld. Door te kiezen voor producten die afkomstig zijn uit verantwoord beheerde bossen, helpen consumenten de ontbossing te verminderen, klimaatverandering tegen te gaan en de leefomstandigheden van lokale gemeenschappen te verbeteren.
FSC-gecertificeerd hout wordt gebruikt in een breed scala aan toepassingen, waaronder de bouwsector, meubelproductie, papierproductie, haardhout en nog veel meer. Het biedt klanten de mogelijkheid om producten te kopen die hoogwaardig en duurzaam zijn en voldoen aan strenge milieunormen.

Bewustwording

Het belang van FSC-certificering en verantwoord bosbeheer is de afgelopen jaren steeds meer erkend. Het heeft geleid tot een grotere bewustwording bij consumenten en bedrijven over de impact van hun keuzes op het milieu.

TIP: Let bij aanschaf van tuinmeubelen ook op het FSC-keurmerk.

TIP: Voor het verwarmen van de buitenzitruimte kan je ook gebruik maken van een bio-ethanol haard.

Fotocredits introfoto: Geran de Klerk, op Unsplash.