Langbloeiende vaste planten. Het voorjaar is weer in het land. Een goede periode om in de tuin aan de slag te gaan met vaste planten. Wie droomt er niet van een zonnige tuin vol weldadig lang bloeiende planten, zoete bloemengeuren en fladderende vlinders?

Langbloeiende vaste planten

Vaste planten zorgen voor verrassende en veelzijdige bloemfeesten. Het lijkt misschien alsof ze dood gaan in de winter, maar ze blijven ondergronds leven. Vanaf het voorjaar verrassen ze je weer met nog mooiere en sterkere bloemen. Ieder jaar ziet je tuin er net weer even anders uit. Dat maakt vaste planten zo leuk.

Top 12 langbloeiende vaste planten

Wil je een bloemenweelde van vaste planten die lang bloeien? Met deze top 12 heb je gegarandeerd maandenlang bloemen in je tuin.

1. Erysimum ‘Bowles Mauve’, Muurbloem, Steenraket: bloeit van april  t/m oktober
2. Geranium ‘Rozanne’, Tuingeranium: bloeit van mei t/m oktober
3. Campanula poscharskyana, Klokjesbloem: bloeit van mei t/m september

4. Dicentra formosa, Gebroken hartje: bloeit van mei t/m september
5. Nepeta faassenii, Kattenkruid: bloeit van mei t/m september
6. Erodium variabile, Reigersbek: bloeit van mei t/m september

7. Salvia nemorosa ‘Caradonna’, Salie: bloeit van juni t/m augustus
8. Fuchsia, Bellenplant: bloeit van juli t/m oktober
9. Euphorbia cyparissias, Wolfsmelk: bloeit van april t/m juli

10. Agastache ‘Blue Fortune’, Dropplant – bloeit van juli t/m september
11. Persicaria amplexicaulis, Duizendknoop: bloeit van juli t/m september
12. Rudbeckia fulgida ‘Goldsturm’, Zonnehoed: bloeit van augustus t/m oktober

Vaste planten tips

-Let bij het beplanten van je tuin niet alleen op kleur en geur, maar ook op vorm en hoogte. Afwisseling in soorten en maten maakt een border spannend.
-Is de grond in je tuin niet zo vruchtbaar? Geef tijdens het groeiseizoen wat mest aan de vaste planten voor het mooiste bloeiresultaat.
-Verwijder na de bloei de oude bloemen, dan word je beloond met een tweede bloeironde.
-Weet je niet precies waar je een vaste plant in de tuin wilt zetten? Plant de vaste plant tijdelijk met pot en al in de grond. Daarna kun je beslissen of de plek ook goed is om de plant er aan te planten, zonder dat de wortels stuk gaan. Geef na het planten wat extra water voor een goede groeistart.

Kijk voor meer inspiratie over vaste planten op www.perennialpower.nl

Enkele kenmerken van deze 12 langbloeiende vaste planten

Erysimum Bowles Mauve

1- Erysimum ‘Bowles Mauve’

Erysimum Bowles Mauve. Hollandse namen: muurbloem, steenraket. Bloeit langdurig met lila tot karmijnroze kruisvormige bloemetjes en wordt ongeveer 50-60 cm hoog. Erysimum is goed te combineren met andere roze en paars bloeiende vaste planten. Geschikt voor de een rotstuin. Niet wintergroen. De plant heeft geen speciale zorg nodig. Erysimum Bowles Mauve is door stekken in de periode mei-juli te vermeerderen.

tuingeranium, een echte groene tuin

2- Geranium ‘Rozanne’

Geranium ‘Gerwat’, Hollandse naam Ooievaarsbek, is vooral bekend onder de naam Geranium ‘Rozanne’. Bloeit met ongeveer 5 cm grote lichtblauwe tot lilakleurige bloemen met een klein wit hartje. De rijke en lange bloeitijd maakt de bodembedekker populair. Wordt circa 30 tot 40 cm hoog en staat graag zonnig tot halfschaduw in de border en bij voorkeur in humusrijke bodem. Te vermeerderen door de volwassen plant in het voorjaar te scheuren.

klokjesbloek

3- Campanula poscharskyana

Campanula poscharskyana is een laagblijvende klokjesbloem met een hoogte van circa 15 cm. De plant bloeit op een zonnige plaats in voedzame grond en heeft blauwe stervormige bloemetjes. De klokjesbloem kan als bodembedekker worden gebruikt en hangend over tuinmuurtjes. De plant kan ieder voorjaar worden teruggesnoeid. Campanula is er in meerdere kleuren.

langbloeiende vaste planten

4- Dicentra formosa

Dicentra formosa, in het Nederlands, gebroken hartje. Deze vaste plant bloeit met karakteristieke hartvormige roze bloemen. Het blad van is frisgroen van kleur, plant circa  25 tot 30 cm hoog. Gebroken hartje houdt van een zonnige plek en vochthoudende bodem. Halfschaduw kan ook. Mooi in combinatie met bolbloemen zoals tulpen. Vermeerderen kan in het voorjaar door delen. Goed winterhard.

kattenkruid, 8 vaste planten

5- Nepeta faassenii

Nepeta faassenii. Kattekruid. Prachtige borderplant die zich goed laat combineren. Grijzig blad dat bossig aandoet, kleine bloemetjes. Hoogte 30-50 cm. Zet deze vaste plant op een zonnige plek. Ook heel geschikt om te benutten in potten. Door te knippen kan de bloei verlengd worden tot in september. Geliefd bij insecten en katten, vandaar de Hollandse naam.

reigersbek

6- Erodium variabile

Erodium variabile Bishop’s Form is een bodembedekkende en zodenvormende Reigersbek, de Hollandse naam voor deze vaste plant. Mooie roze bloemetjes op steeltjes. Laagblijvend tot 15 cm. Standplaats zonnig, droge, waterdoorlatende, kalkrijke bodem. Heel geschikt voor randbegroeiing. Deze vaste plant heeft een lange bloeitijd en is heel gemakkelijk in onderhoud. Wel een beetje kalk geven zo nu en dan.

salie

7- Salvia nemorosa ‘Caradonna’

Salvia nemorosa Caradonna, ook wel bekend als Salie en Bossalie. Licht aromatisch en dof groen blad. Deze Salvia heeft prachtige bloeien vol paarse bloemen aan rechtopstaande de bloeiaren. Plant trekt bijen en vlinders, ideaal voor een zonnige plek in niet te natte en voedzame grond. Hoogte 60-80cm. Laat zich uitstekend combineren met andere borderplanten. Na de bloei eventueel de bloemen afknippen.

bellenplant

8- Fuchsia

Fuchsia magellanica gracilis. Een wintergroene en winterharde bellenplant. Deze sierlijke bloeit met paarse tot lilaroze belvormige bloemen die het tot aan de herfst -eerste nachtvorst- volhouden. Hoogte 70 tot 100 cm. Staat graag op een beschutte, zonnige of halfschaduw plaats in de border en is te vermeerderen uit stek. Fijntjes en zeer decoratief, sommige tuinliefhebbers zien in de bloemen balletdanseresjes op spitzen.

wolfsmelk

9- Euphorbia cyparissias

Euphorbia cyparissias is een lang bloeiende plant die gedijt in lichte schaduw. Opvallend zijn de geelgroene schutbladen en de groengele bloemen. Wolfsmelk is goed solitair te gebruiken, omdat de plant ook wat kan woekeren. Gemiddelde hoogte is 30 cm. Niet echt kieskeurig als het om grondsoort gaat. Plant is goed bestand tegen zoute wind en dan ook geliefd in tuinen aan de kust.

dropplant

10- Agastache ‘Blue Fortune’

Agastache ‘Blue Fortune’ behoort tot de groep van meest gekweekte dropplant varianten. Deze vaste plant is geweldig in trek bij vlinders, bijen en hommels. Zet de plant op een zonnig plekje in wat droge grond; dat doet de aromatische bloeier met zijn paarsblauwe bloemen goed. Ook na de lange bloei behoudt Agastache haar sierwaarde. Hoogte 80-100 cm.

Top 12 langbloeiende vaste planten

11- Persicaria amplexicaulis

Persicaria amplexicaulis is een mooie borderplant voor de nazomer. Duizendknoop wil het liefst op een zonnige plek staan, maar ook lichte schaduw kan. De plant wordt 100-120cm hoog, daarom geschikt als plant achter in de border. De rode bloemen in aren zijn decoratief. De planten zijn te vermeerderen door deling in het voorjaar.

zonnehoed

12- Rudbeckia fulgida ‘Goldsturm’

Rudbeckia fulgid ‘Goldsturm’ wordt 80-100 cm hoog. Deze ijzersterke zonnehoed bloeit laat met gele bloemen en een bruinzwart hart. Geef de zonnehoed een zonnig plekje in de border. Goldsturm is een gemakkelijke en rijkbloeiende tuinplant die mooi uitkomt in een grote groep. Geschikt om bloemen van te snijden voor in de vaas. Door zaad te vermeerderen.

Foto-credits bij dit artikel: iVerde

Vaste Planten en grondsoorten

Let bij het kopen van vaste planten vooral op de grondsoort. Heb je een tuin op zand-, klei- of veengrond, kijk dan of de gewenste plant ook geschikt is voor jouw tuin. Zie ook deze artikelen op GroenVandaag om je op weg te helpen:

10 planten die het goed doen op kleigrond
10 planten die het goed doen op veengrond
10 planten die het goed doen op zandgrond
Vaste planten, wat zijn dat?
De bodemkaart van Nederland
Top 10 van vaste schaduwplanten