Winterbeurt – Wat wordt nu precies bedoeld met een winterbeurt voor de tuin? En is dat echt nodig? Of is het een verkeerde woordkeuze? Met een winterbeurt bedoelen wij eigenlijk dat de tuin in het najaar opgeruimd moet worden, klaar voor de winter. Maar klaar waarom? Omdat het beter is voor de tuin?

De natuur regelt het zelf

Ook al is het nog steeds gebruikelijk, de tuin hoeft helemaal niet winterklaar te zijn. De natuur regelt dit soort zaken zelf. De tuin gaat in rust, de vaste planten trekken zich terug in de grond en de bomen laten hun bladeren vallen, nadat ze hun fraaie najaarskleuren hebben getoond. Het geweld van bladblazers en spitrieken is ver achterhaald. Dat is echt niet wat de tuin nodig heeft, dus weg met die netheiddrang en laat de tuin met rust.

Winterbeurt

Door Geral Overbeek

For privacy reasons YouTube needs your permission to be loaded.

Genieten van de wintertuin

De tuin zien we als natuur dicht bij huis. Maar wordt in de ’andere’ natuur het bos wel aangeharkt, omdat dat beter is? Nee! Het afgevallen blad geeft een natuurlijke bescherming tegen vorst en regen. Bovendien is het meeste blad na de winter al grotendeels verteerd. Zo zou het ook in onze tuinen moeten zijn. Misschien komt de egel hier dan wel zijn winterslaap houden.

Prachtige rijp

Waarom alle afgestorven plantenresten afknippen als een oude bloem prachtig is met mist, rijp of sneeuw? De oude stengels beschermen de plant tegen vorst en inrotten en zijn ook nog eens een prima schuilplaats voor allerlei insecten die het al zo moeilijk hebben in al die aangeharkte nette tuinen. Als beloning komen allerlei vogels regelmatig buurten om spinnen of zaden te scoren. Beteugel dus je schoonmaakdrang totdat het voorjaar wordt en knip pas in maart alle oude bloemstengels weg.

Bedenk: de wintertuin hoort ook bij het seizoen.

groenvandaag

Wat kan je wel doen in het najaar?

– De verharding af en toe vegen waarbij het weggeveegde blad tussen de planten in de borders kan blijven liggen.
– Het blad regelmatig wegharken van het gazon omdat te veel blad het gazon kan verstikken.
– Het blad verwijderen van groenblijvende planten en bodembedekkers omdat een dikke laag blad het licht tegenhoudt en groenblijvers hebben ook in de winter lucht en licht nodig.
– Blad en ander afval regelmatig uit de vijver scheppen om rotting in de winter te voorkomen. Plaats nu ook een bruissteentje om de vijver langer open te houden.
– Snoei hagen en vormbomen voordat het gaat vriezen, omdat ze in rust gaan blijven ze langer in vorm.
– Snoei sierheesters, grassen en vaste planten pas in het voorjaar of direct na de bloei, dat geeft het beste resultaat en veel bloem.
– Dek vorstgevoelige planten af met een laag blad, dit werkt beter dan noppenfolie of ander plastic omdat er geen condens ontstaat. Speciaal vorstvlies werkt ook goed.
– Geef de wintertuin wat extra kleur door het planten van winterbloeiende planten.

Dus: vergeet de winterbeurt, doe alleen het meest noodzakelijke en laat de tuin verder met rust totdat het weer voorjaar wordt.

Geral Overbeek is tuinman in hart en nieren. Hij is de auteur van het boek Mijn Tuin Geheim.

Fotocredits:
intro-foto: rgb stock, Ayla87, Michael & Christa Richert