Zelf groente en fruit verbouwen – Er is steeds meer aandacht voor het klimaat. Overheden, bedrijven en ook huishoudens zijn op zoek naar duurzame oplossingen. Zonnepanelen, elektrische auto’s en een hogere isolatiewaarde zijn populair. Maar wat te denken van ons eten? Groente en fruit uit eigen tuin is bijvoorbeeld duurzaam en ook nog eens overheerlijk.
Zelf groente en fruit verbouwen
Minder afhankelijk van de vervuilende landbouwindustrie
De laatste tijd ligt de voedselindustrie behoorlijk onder vuur. Uit steeds meer onderzoeken komt naar voren dat agricultuur vervuilender is dan werd aangenomen. Het klopt dat de vleesindustrie veel meer negatieve effecten heeft op het klimaat dan tuinbouw. Maar moderne landbouwtechnieken zijn ook niet bepaald goed voor onze omgeving. Er worden bijvoorbeeld veel bestrijdingsmiddelen gebruikt. Daarnaast is het inzetten van zware machines behoorlijk vervuilend. In je eigen tuin groente en fruit verbouwen doe je gewoon met de hand. Je hebt helemaal zelf in de hand hoeveel pesticiden je gebruikt. We raden je trouwens aan om dat zo veel mogelijk te beperken. Heb je geen ruimte in je tuin? Ga dan op zoek naar biologische groente en fruit. Kijk bijvoorbeeld eens op Happy Juicy voor heerlijke sappen.
Foto: Jonathan Hanna, op Unsplash.
Geen uitstoot door transport en verpakkingen
Zelfs biologisch verbouwde producten zijn uiteindelijk vervuilend. Ze gebruiken minder pesticiden en andere kunstmatige ingrepen. Maar er komen nog wel altijd zware machines aan te pas. Bovendien is de plek van verbouwen hoogstwaarschijnlijk niet bij jou om de hoek. Producten worden door het hele land en zelfs de wereld getransporteerd. Dat verhoogt de uitstoot van fossiele brandstoffen. En wat te denken van verpakkingen? Groente en fruit in supermarkten worden nog altijd in plastic zakken en folies verkocht. Dat kan allemaal een stuk duurzamer. Neem daarom het heft in eigen hand en eet groente en fruit uit je eigen tuin.
Beter voor je gezondheid
We hebben het gebruik van pesticiden al even benoemd. Ze zijn slecht voor de biodiversiteit en het milieu in het algemeen. Over de effecten op de mens is nog steeds lang niet alles bekend. Maar we kunnen ervan uitgaan dat ze niet gezond zijn. Door je groente en fruit in eigen tuin te kweken hou je zelf de controle. Voor jou is het een leuk project en gaat het niet om zoveel mogelijk geld verdienen. Je komt er waarschijnlijk vrij snel achter dat het gebruik van bestrijdingsmiddelen grotendeels overbodig is.
LEESTIP: Lees ook dit artikel op GroenVandaag: Hoe je de perfecte moestuin opstart
Zelfvoorzienend en bestand tegen inflatie
Je eigen groente en fruit groeien is ook goed voor je portemonnee. Want je koopt planten en zaden in plaats van de volle prijs in een supermarkt of bij de groenteboer te betalen. Je loopt bijvoorbeeld niet opeens tegen fors verhoogde prijzen aan. De inflatie rijst de laatste jaren de pan uit. Door je tuin aan het werk te zetten voorkom je dat je de hoofdprijs betaalt voor groente en fruit. Bovendien ben je zelfvoorzienend. Handig, want een beetje onafhankelijkheid is altijd mooi meegenomen.
LEESTIP: Lees ook dit artikel op GroenVandaag: Suikervrije jam met geleisuiker
Goed voor jou en de natuur
Het verbouwen van je eigen groente en fruit heeft dus een hoop voordelen. Je draagt bij aan een duurzamere leefomgeving, eet gezonder en bespaart geld. Daarbovenop is het ook nog eens erg leuk om te doen. Je bent heerlijk in de buitenlucht met de natuur bezig.
Fotocredits introfoto: Zoe Schaeffer, op Unsplash.
Nog meer over eten uit eigen tuin
Lees ook deze artikelen op GroenVandaag:
Opmars kleinschalige moestuin zet door
Zo start je een moestuin
Moestuinieren met Floor Korte, ga ontstreden
14 vaste moestuinplanten voor makkelijk moestuinieren