Zomerbloeiende bollen – Zomerbollen zijn zomerbloeiende bollen of knollen die je in het voorjaar plant en in de zomer en vroege herfst bloeien. Het assortiment bestaat uit uiteenlopende gekleurde bloemen in de meest bijzonder vormen en groottes. Ze hebben allemaal met elkaar gemeen dat ze spectaculair zijn en daarmee de finishing touch van jouw tuin.

Zomerbloeiende bollen

Zomerbollen

De bekendste zomerbollen zijn lelies (Lilium), dahlia’s (Dahlia), aronskelken (Calla), zwaardlelies (Gladiolus), Afrikaanse Lelies (Agapanthus) en begonia’s (Begonia). De minder bekende soorten, zoals Indische bloemriet (Canna), ismene (Hymenocallis) en tijgerbloem (Tigridia) zijn ook zeker zo mooi. Kies waar jij vrolijk van wordt en wat past in jouw tuin.

Planttips

Lelies en Dahlia’s

Je plant zomerbollen eenvoudig als groepje bij elkaar, maar ook solo tussen de al bestaande beplanting in. Check op de verpakking de benodigde ruimte en de hoogte. Lelies hebben bijvoorbeeld minder ruimte nodig dan dahlia’s. Aan de slag met planten? Hier een aantal tips:

1- Kies het juiste moment. Zomerbollen plant je vanaf april, wanneer de kans op vorst verdwenen is. Blijft het langer koud? Wacht dan nog even want ze kunnen niet tegen vorst.
2- Maak een plantgat; twee keer zo diep als de grootte van de bol/knol. Begonia’s en dahlia’s zijn uitzonderingen. Deze plant je net onder de oppervlakte omdat ze meer warmte nodig hebben van de zon.
3- Plaats, zonder te duwen, de zomerbollen zachtjes in de grond.
4- Bedek de zomerbollen met de uitgegraven aarde. Geef direct na het planten ruim water zodat ze snel wortels vormen.
5- Houd bij een droog voorjaar de grond in de tuin vochtig.

Wil je meer weten over zomerbollen? Ga dan naar www.bloembol.org.

Met dank aan iBulb.

Leestip: Lees ook over deze zomerbloeiende vaste plant: Digitalis Panther Spotted Sensation een echte eyecatcher