Zonnige Gazania – Gazania, ook wel bekend als de Gazania rigens, is een plant die van nature voorkomt in Zuid-Afrika. De bloeier behoort tot de Asteraceae, de composietenfamilie. Wat de Gazania bijzonder maakt, zijn haar kleurrijke bloemen. Vaak groot, helder en opvallend; in geel, oranje, rood, roze en wit. Populair bij tuin- en bloemenliefhebbers met de voorkeur voor een vrolijke tuin. Het groene blad heeft vaak zilverachtige of grijze tinten. Dit zorgt voor een decoratief contrast.

Zonnige Gazania

Middaggoud

Gazania kan goed tegen droge en zonnige omstandigheden. De plant heeft vlezige bladeren die vocht kunnen vasthouden. Je ziet de plant dan ook veel in een mediterraan klimaat en gebieden waar water schaarser is. De plant gedijt het beste in goed doorlatende grond en vereist niet veel onderhoud. Vanwege haar zonnige kleur is de Gazania ook bekend als Middaggoud.

Verzorgingstips

Lichte, zonnige plaats.
Matig vochtig houden.
Temperatuur min. 5 ºC.
Plaatsing: buiten in een zuurder border of in een pot gevuld met turf op het terras.

Joseph Gaertner

De Gazania werd voor het eerst wetenschappelijk beschreven in 1791 door Joseph. Hij gaf de plant de wetenschappelijke naam Gazania rigens. Gaertner was een Duitse botanicus en arts die een belangrijke bijdrage heeft geleverd aan de botanische kennis van zijn tijd. Hij was gespecialiseerd in plantentaxonomie en schreef verschillende werken over planten. Gaertner was de eerste die de Gazania identificeerde en classificeerde als soort. Een van zijn bekendste werken is “De Fructibus et Seminibus Plantarum” – Over de vruchten en zaden van planten-  dat werd gepubliceerd in vier delen tussen 1788 en 1791.
Naast zijn botanische werk was hij ook werkzaam als arts en chirurg. Hij combineerde zijn medische kennis met zijn botanische expertise en schreef verschillende medische en farmacologische werken.

Zonnige Gazania heeft vele liefhebbers

Foto: Dey Kheireddine, op Pexels.

Het hele jaar genieten

Van Gazania kan je het hele jaar genieten. De lente is de perfecte tijd om Gazania planten, te verzorgen en te verplanten. In het voorjaar komt de plant in knop. De zomer is het hoogseizoen voor de Gazania. In de zonnige maanden bloeien de bloemen volop in prachtige kleuren. In de herfst verliest de plant haar bladeren blad en kan ze bijgeknipt. Bemesting in het najaar helpt Gazania door de winter, om zich weer op te maken voor een nieuw bloeiseizoen. De plant is weinig winterhard en kan in de koudere maanden groen blijven. Dan is het een van de weinige planten die de tuin in de donkere dagen een frisse uitstraling geven.

TIP: Wil je een mooie roze zomerbloeier op het terras, dan is de bekronde Sundaville op optie: Sundaville Double Blush Pink is winnaar.

Fotocredits introfoto: David Amritzer Romo, op Unsplash.