Om duurzamer te leven – ‘Denk aan de toekomstige generaties.’ We zullen dit steeds frequenter horen de komende jaren. Er in al ons handelen steeds vaker stil staan, stil moeten staan, wat onze impact is op het milieu. Doen we wel de goede dingen om fauna en flora te behouden. En hoe zorgen we dat de lucht die we inademen en het water wat we drinken gezond blijft.

Om duurzamer te leven

duurzaam leven

fotocredit: Noah Buscher, op Unsplash.

Duurzaam leven

Duurzaam leven hoe doe je dat?

Echt moeilijk is dat niet. Eigenlijk weten we allemaal wel hoe we kunnen bijdragen. Bijvoorbeeld door minder vlees te eten, minder auto te rijden, meer tweedehands kleding en spullen kopen, de verwarming een graadje lager, minder verlichting laten branden, biologisch voedsel kopen… en is er nog veel meer wat je kan doen voor een duurzaam leven.
Het lijken kleine beetjes, maar alle beetjes bij elkaar en dat vermenigvuldigen met zoveel mogelijk mensen, zorgt voor een enorme winst.

LEESTIP: Lees ook dit artikel op GroenVandaag: Tips om de levensduur van je meubels te verlengen

tegel eruit

 1- Tegel eruit, plant erin

Ruim 40% van het Nederlandse landschap bestaat uit tuinen. Het gaat om 30 duizend hectare, een oppervlakte die gelijk staat aan maar liefst 44.000 voetbalvelden. Wanneer al deze tuinen gevuld zouden zijn met bomen, planten en moestuintjes zou dat een enorme boost geven aan de biodiversiteit in ons land. Vandaar de actie ‘Tegel eruit, plant erin’. Vervang een tegel in je tuin voor een plant en je levert een positieve bijdrage aan de biodiversiteit.

regenton drup

 2- De regenton 2.0

Een regenton met het formaat van een stoeptegel. In Leiden-Noord staan ze. Ann Keesenberg bracht ze terug in het straatbeeld met behulp van gemeentelijke subsidie. De regenton is zonder vergunning te plaatsen en voorkomt dat hemelwater zo maar het riool in stroomt. In de regenton wordt het water opgevangen, wat in tijden van droogte weer benut kan worden voor bijvoorbeeld de geveltuintjes of de voor boomkransgroen. En er zijn nog meer slimme regentonnen. Bijvoorbeeld deze regendrupton.

duurzame bloemen

 3- Duurzame bloemen

In 2020 kwam bloomon met een primeur: als eerste Benelux-speler lanceerde de online bloemist een gemengd boeket van 100% biologische bloemen. De Bio-bos bleek een groot succes; in de gelimiteerde periode van beschikbaarheid, was hij elke week volledig uitverkocht. Dit jaar deed bloomon daar nog een schepje bovenop. 

appeltern

 4- Een regentuin

Het is niet waar je het eerst aan denkt als je het woord tuin hoort, maar er bestaat zoiets als een regentuin. Amsterdam Rainproof geeft voorbeelden van kleine en grotere maatregelen om regenwater in tuinen op te vangen en te benutten. Door regenwater op te vangen en te hergebruiken, door bijvoorbeeld de aanleg van een regenwatervijver, groene daken op tuinhuisjes, grindstroken, een open goot of infiltratiekratten, kan iedereen zijn tuin met kleine of grote maatregelen regenbestendig maken.

duurzaam dak

 5- Groene daken

Een dak wat groen is, is een dak bedekt met aarde en planten, bijvoorbeeld sedum. Dat levert voordelen op. Het dak is extra beschermd en gaat tot wel 2x langer mee. Onder een groen begroeid dak is het ’s zomers minder warm en op het dak is het heerlijk relaxen en lekker oogsten. Bovendien voeren deze daken vertraagd regenwater af. Hierdoor wordt het riool minder belast als het hard regent. Sommige gemeenten verstrekken zelfs subsidies voor de aanleg van een groen dak.

Doe je voordeel met deze groene tips voor een duurzaam leven en wonen. Heb je nog meer groene tips, dan mag je die best delen met GroenVandaag. Met elkaar naar een duurzame planeet. Mail ons gerust: info@groenvandaag.nl

En denk ook aan je persoonlijke verzorging, het gebruik van batterijen, dat kan ook groener.

Fotocredits, introfoto: credit Guillaime de Germain, op Unsplash.