Bloemist – Deze week is een nieuwe, onafhankelijke, website gelanceerd die de consument informeert over de gecertificeerde duurzame bloemisten. Volgens initiatiefnemer Ruud Steur is hier behoefte aan, omdat er inmiddels veel keurmerken in omloop zijn.

Barometer duurzame bloemisten

Doel is om zowel consumenten (en het bedrijfsleven) beter te informeren over de duurzame bloemist. Daartoe is de Barometer Duurzame Bloemist ontwikkeld, waarmee de verschillende certificeringen kunnen worden beoordeeld.

Barometer_Duurzame_Bloemist
Op de site Mijnduurzamebloemist.nl wordt verteld hoe een en ander in zijn werk gaat, welke keurmerken er zijn en hoe gecertificeerde vakbloemisten in de praktijk werken. Ook wordt het verschil uitgelegd tussen een gecertificeerde duurzame vakman en een die zegt duurzaam te zijn. Daarnaast is er een zoekfunctie om de gecertificeerde duurzame bloemenwinkel in eigen buurt te vinden.

Mijnduurzamebloemist.nl en de Barometer Duurzame Bloemist zijn een initiatief van FloraNL, een landelijke organisatie van bloemisten die werk maakt van samenwerken, innovatie en duurzaamheid.

Keurmerken

Duurzame keurmerken neem toe in de bloemenbranche, ook voor de biologische bloemen, en in het openbaar groen.

bloemisten

Certificering

De Barometer Duurzame Bloemist is een onafhankelijke en officiële certificering, waarmee de bloemenondernemer aantoont dat het assortiment bloemen en planten én de bedrijfsvoering in de winkel duurzamer zijn. De Barometer is eigendom van SMK, en wordt door deze stichting beheerd.

Maatstaven duurzaam

Bloemenvakmensen die gecertificeerd duurzaam zijn via de Barometer, worden zogezegd langs een groene meetlat gelegd. Op basis van een percentage duurzaam ingekochte bloemen en planten en de te behalen punten wordt bepaald welk niveau de bloemist heeft. Heeft de bloemisterij daarmee het bronzen, zilveren of gouden niveau?

Inkoop bloemen

Een Barometerbloemist koopt op verantwoordere wijze bloemen en planten in. Hij let bij de groothandel of veiling op, dat hij/zij bloemen en planten koopt met de keurmerken MPS-A(+), On the way to PlanetProof (voorheen Milieukeur), Biologisch/EKO en Florverde Sustainable Flowers, maar ook de meer social verantwoorde keurmerken Max Havelaar/Fair Trade en Kenya Flower Council Silver + Gold Standard, EHPEA Silver + Gold Level.
Dit zijn verschillende duurzame keurmerken, waarbij de maatregelen voor medewerkers en de maatschappij aantoonbaar zijn. Het is een vereiste dat gecertificeerde winkels een minimaal percentage van deze keurmerken inkopen binnen de Barometer Duurzame Bloemist. Per niveau brons, zilver of goud verschillen de inkooppercentages.

Duurzaam is al lang geen marketinggril meer maar een noodzaak, in het belang van mens, dier en milieu. Hoewel de vraag nu gering is, zal de consument op termijn in toenemende mate om duurzame bloemen gaan vragen.

Jou Inhoud Komt Hier